Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Один із пріоритетних напрямків діяльності ДСА України — належне фінансове забезпечення діяльності органів судової влади», — Зеновій Холоднюк

24 лютого 2017, 11:21

 23 лютого 2017 року на Рівненщині з робочою поїздкою побували Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, член Ради суддів України Тетяна Чумаченко. Також у робочій нараді за підсумками здійснення судочинства судами загальної, господарської та адміністративної юрисдикції у 2016 році взяли Голова Апеляційного суду Рівненської області Олег Полюхович, голови та керівники апаратів загальних місцевих судів Рівненщини, Рівненського апеляційного господарського суду, Господарського суду Рівненської області, Рівненського окружного адміністративного суду, начальник ТУ ДСА в Рівненській області Віктор Вдовиченко.

Із доповіддю про підсумки роботи місцевих загальних судів та Апеляційного суду Рівненської області виступив Голова суду апеляційної інстанції Олег Полюхович, який зазначив, що головним завданням відправлення судочинства в області є дотримання строків розгляду справ та недопущення фактів виникнення судової тяганини. Окрім статистичних даних, увагу присутніх Олег Іванович акцентував на завантаженості суддів суду апеляційної інстанції, і зауважив, що за чисельністю у суді передбачено 33 посади судді, фактично ж здійснюють судочинство 17.

Радивилівський районний суд півроку не функціонує, оскільки судді пішли у відставку. І якщо за клопотанням прокурора кримінальні справи ми спрямовуємо в інші суди, то цивільні, а також справи про адміністративні правопорушення не розглядаються. Ми поінформували уповноважені органи про ситуацію, яка склалась, для вирішення питання про відрядження судді.

Підсумовуючи виступ, Голова Апеляційного суду Рівненської області зауважив, що за належного фінансування не припинятиметься реконструкція й ремонтні роботи будівлі майбутнього суду апеляційної інстанції на вулиці Драгоманова в Рівному. Це питання на порядку денному, адже важливо забезпечити належний доступ до правосуддя учасників судового розгляду, а також покращити умови праці працівників суду.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко увагу присутніх звернула на статус судді в суспільстві, його праві бути захищеним від неправомірних дій та обов’язковому реагуванню на подібні випадки. Розповіла про роль суддів-спікерів у судах та налагодженні комунікації для створення позитивного іміджу судової влади, умінні зрозуміти, що судді і журналісти на одному боці спільної справи: збереженні й захисті прав громадянського суспільства.

Жваву дискусію викликав виступ члена Ради суддів України Тетяни Чумаченко, яка відповідає за Комітет з етики РСУ. Суддя у відставці розповіла про потенційний та реальний конфлікт інтересів, висловила власне міркування щодо того, як суддям вести себе, коли виникає проблема конфлікту інтересів та зауважила, що найбільш реальний конфлікт інтересів виникає через родинні зв’язки й порадила суддям не здійснювати ніяких повноважень стосовно родичів і близьких їм людей.

Зеновій Холоднюк поінформував про організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у 2016 році, окреслив перспективи на 2017 рік. Відтак, голова ДСА докладно проаналізував надходження бюджетних коштів та витрат на матеріально-технічне забезпечення судів та оплату праці суддям і працівникам апаратів. Спільно з присутніми обговорили найнагальніші поточні проблеми та формування капітальних видатків на їх усунення. Зокрема, Зеновій Холоднюк зауважив, що й надалі фінансуватимуться ремонтні роботи в майбутній будівлі Апеляційного суду Рівненської області та Господарського суду Рівненської області, а також інших судах Рівненщини, судді і працівники апаратів яких вже давно очікують на покращення умов праці.