Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено проект системи оцінки якості функціонування суду в Україні, її пілотного випробування в українських судах та проблемні питання, що приводять до затягування розгляду справ

17 травня 2013, 11:32

 Обговорено проект системи оцінки якості функціонування суду в Україні, її пілотного випробування в українських судах та проблемні питання, що приводять до затягування розгляду справ

 

16 травня 2013 року в конференц-залі Національної Академії Наук України відбувся круглий стіл «Обговорення проекту системи оцінки якості функціонування суду в Україні, її пілотного випробування в українських судах та проблемних питань, що приводять до затягування розгляду справ».

Із вітальним словом до учасників круглого столу звернулись секретар Ради суддів України, суддя Вищого господарського суду України Тетяна Козир, член ради суддів загальних судів, заступник керівника робочої групи з розробки системи оцінки якості функціонування суду, суддя апеляційного суду Одеської області Анатолій Бабій, Голова Державної судової адміністрації України, керівник робочої групи з інновацій Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, керівник проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» Девід М. Вон.

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк подякував судам, які провели пілотне дослідження «Оцінка якості роботи суду», та відзначив, що запропонована система оцінювання якості функціонування суду є досить складною. «Треба зважено підходити до визначення переліку показників оцінки якості функціонування суду, разом з тим необхідно передбачити можливість автоматичного обрахування даних засобами автоматизованої системи документообігу суду», -  зазначив Руслан Кирилюк. «Запровадивши на рівні юрисдикцій багаторівневу оцінку якості функціонування суду, Україна може стати прикладом із впровадження такого досвіду для європейських країн», - наголосив Голова ДСА України.

Учасники круглого столу обговорили питання вдосконалення функціонування суду через застосування системи оцінки якості: досвід країн – членів Міжнародного консорціуму з питань досконалості суду, результати діяльності робочої групи з розробки системи оцінки якості функціонування суду в Україні спільно з підгрупою з розробки стандартів якості функціонування суду робочої групи з інновацій ДСА України.

Під час роботи «круглого столу» було презентовано результати пілотного дослідження якості роботи суду на основі проекту системи оцінки якості функціонування суду,   розробленого та рекомендованого для пілотної апробації робочою групою з розробки системи оцінювання якості роботи суду за підтримки проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» у співпраці з робочою групою з інновацій Державної судової адміністрації України, та обговорено досвід виконання комплексної оцінки якості функціонування суду в усіх місцевих загальних судах Івано-Франківської області.

Також учасники зібрання обговорили  питання тривалого розгляду судових справ (понад 1 рік) як показник оцінки  якості функціонування суду і причини затягування строків розгляду судових справ.

За результатами круглого столу прийнято рішення рекомендувати Раді суддів України та Державній судовій адміністрації України узгодити стандартний набір критеріїв якості роботи суду та показників вимірювання відповідності суду цим критеріям, а також розглянути і обговорити проекти системи оцінок, зокрема, основну (базову) та комплексну оцінки якості функціонування суду.