Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Державної судової адміністрації України взяв участь у спільному засіданні представників органів судової влади України щодо підсумків роботи судів у 2015 році

23 лютого 2016, 16:48

 Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк взяв участь у спільному засіданні представників органів судової влади України щодо підсумків роботи судів у 2015 році, яке відбулося у Верховному Суді України.

Виступаючи перед присутніми, Голова ДСА України зазначив, що відповідно до законодавства України Державна судова адміністрація здійснює організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади. "Це головний напрям нашої роботи в реалізації завдань плану розвитку судової влади на 2013 – 2015 роки, затверджених Радою суддів України, схвалених  ХІ з’їздом суддів України, підтриманих рішеннями ХІІ та ХІІІ з’їздів суддів України", — сказав Зеновій Холоднюк.

Очільник ДСА України також звернув увагу присутніх на організацію роботи судів, які були виведені з зони проведення антитерористичної діяльності на території, що підконтрольні українській владі. Відтак, у 2015 було відновлено роботу: апеляційного суду Донецької області в м. Артемівську Донецької області; апеляційного суду Луганської області та Луганського окружного адміністративного суду в м. Сєвєродонецьку Луганської області; господарських судів Луганської та Донецької областей, а також Донецького апеляційного господарського суду в м. Харкові. На сьогодні ці суди забезпечено службовими приміщеннями державної та комунальної форм власності, але вони потребують додаткового матеріально-технічного забезпечення.

Разом з тим: "Організація роботи судів на підконтрольній Україні території — це не тільки приміщення, у першу чергу — це люди: судді та працівники апаратів судів, проблеми яких, нам, значною мірою, вдалося врегулювати", — наголосив Зеновій Холоднюк.

Оскільки, Державна судова адміністрація України забезпечує суди приміщеннями, які б відповідали вимогам щодо здійснення правосуддя, то у 2015 році було виконано роботи з реконструкції, виготовлення проектно-кошторисної документації, поточного та часткового капітального ремонту 393 приміщень судів загальною вартістю на 95 мільйонів гривень.

Зеновій Холоднюк наголосив, що поряд із заходами матеріального забезпечення судів здійснено певні кроки до запровадження інноваційних технологій у судочинстві, у першу чергу системи "Електронний суд". ДСА України вжито заходів щодо надсилання судами рішень, викликів і повідомлень в електронному вигляді. Так, тільки у 2015 році судами надіслано 321,4 тисячі електронних копій процесуальних документів, а реалізація проекту надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу дозволила зекономити у 2015 році понад  7 мільйонів гривень. Ведеться робота й щодо облаштування приміщень судів інформаційно-платіжними терміналами. За минулий рік їх було встановлено в 42 судах. Таким чином, учасники судового процесу мають можливість отримати не лише зручний та швидкий доступ до відомостей, що стосуються розгляду судових справ у суді, та інформації про роботу суду, але й сплати судового збору.

Загалом, навіть в умовах недостатнього бюджетного фінансування, а у 2015 році судова влада України отримала тільки 35% від потреби, всі досягнення, що стосуються фінансово-економічного та матеріально-технічного забезпечення діяльності судової влади України, зі слів Зеновія Холоднюка, удалося реалізувати виключно завдяки організаційній та конструктивній роботі ДСА України з органами державної та законодавчої влади як на рівні столиці, так і в областях.

Щодо головних завдань у 2016 році, то в Державній судовій адміністрації України працюватимуть над: оптимізацією мережі судів та кількісного складу судів у залежності від конституційних змін та на базі розроблених нормативів навантаження; вживатимуться  заходи щодо функціонування відомчої воєнізованої охорони судів, як це передбачено Законом України "Про Національну поліцію"; побудовою єдиної системи стратегічного планування та бухгалтерського обліку в судовій системі, оцінювання її діяльності та управління фінансовими ресурсами з використанням сучасних інформаційних технологій; законодавчим забезпеченням участі судової влади на всіх стадіях бюджетного процесу і, що головне, над удосконаленням процесуального законодавства для можливості широкого використання в судочинстві передових інформаційних технологій (електронний суд).

Завершуючи виступ, Зеновій Холоднюк зазначив, що створюючи належні умови роботи для суддів та судів, Державна судова адміністрація України вносить свій вклад у забезпечення вільного доступу громадян до правосуддя та у відновлення довіри до судової влади загалом.

 

Прес-центр судової влади