Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Ради суддів України

08 лютого 2013, 13:41

  8 лютого 2013 року в приміщенні Верховного Суду України (м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8) відбулося засідання Ради суддів України.
  На засіданні обговорено та погоджено із зауваженнями проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення здійснення фінансового контролю та урегулювання конфлікту інтересів».
  Метою зазначеного проекту Закону є виконання рекомендацій експертів Європейської Комісії щодо удосконалення антикорупційного законодавства в частині встановлення інституційних засад здійснення фінансового контролю та контролю за дотриманням законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів в діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, окремих прирівняних до них осіб. Відповідно, законопроектом пропонується визначити механізм здійснення фінансового контролю шляхом запровадження перевірок декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, а також визначення інституцій, відповідальних за здійснення такого контролю. Запропоновані проектом Закону зміни також спрямовані на удосконалення положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» за результатами моніторингу його практичного застосування, що стосуються правового регулювання:
  обмежень щодо спільної роботи близьких осіб;
  обмежень щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  проведення спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  механізму проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів або проектів нормативно-правових актів;
  механізму оприлюднення відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру;
  захисту осіб, які повідомили про корупційні правопорушення;
  внесення відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та надання інформації з нього.
  Крім цього, проектом передбачено деталізувати форму декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру з метою забезпечення можливості виявлення на її підставі конфлікту інтересів.
  З метою приведення у відповідність із частиною другою статті  22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» також пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, якими врегульовано діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в частині визначення підстав звільнення з роботи/служби осіб, яких притягнуто до відповідальності за корупційні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, передбачених цим Законом.
  Законопроект пройшов експертизу Ради Європи, за результатами якої отримав позитивні висновки та при цьому висловлені рекомендації враховано у законопроекті.
  Члени Ради суддів Україні розглянули звернення  Уповноваженого  Верховної  Ради  України  з прав людини щодо забезпечення рівності прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою, звернення в порядку статті 47 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді Оржицького районного суду Полтавської області Смілянського Є.А. з повідомленням про загрозу його незалежності, а також звернення зборів суддів апеляційного суду Тернопільської області щодо внесення змін до підпункту 3.1.14 та пункту 3.5 Положення про автоматизовану систему документообігу суду.
  На засіданні обговорено внесення змін до Переліку судових рішень судів загальної юрисдикції, що підлягають включенню до Єдиного державного реєстру судових рішень та прийнято рішення про недоцільність внесення таких змін.
  Також члени Ради суддів Україні доповнили попередній перелік питань, що виносяться на обговорення чергового ХІ з’їзду суддів України. Зокрема, питання щодо звільнення судді Конституційного Суду України Стрижака А.А., черговість обрання з резерву та кандидатури до резерву членів ВККСУ та щодо обрання трьох членів ВРЮ за квотою Парламенту.
  Директор Державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда» Сергій Волков поінформував про діяльність та перспективи розвитку Державногопідприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда».
  На засіданні обговорено проведення Турніру з міні-футболу серед працівників судових установ із розіграшу Кубку «Феміди». Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк відзначив, що безумовним досягненням турніруз міні-футболу є участь у ньому 88 суддів,а його проведення сприяє розвитку дружніх відносин між представниками судової системи. Голова Ради суддів України Ярослав Романюк наголосив на потребі проведення таких спортивних змагань.
  Заступник голови Ради суддів Україні Раїса Ханова ознайомила учасників засідання із попереднім звітом щодо дослідження з визначення коефіцієнтів навантаження на суддів для судової системи України.
  Наступне засідання Ради суддів України відбудеться 21 лютого 2013 року о 10 годині у приміщенні Верховного Суду України.