Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Ради суддів України

25 січня 2013, 16:06

25 січня 2013 року в приміщенні Верховного Суду України (м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8) відбулося засідання Ради суддів України.

На засіданні розглянуто питання внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо посилення гарантій незалежності суддів.Необхідність розробки вказаного проекту закону та його прийняття обумовлена тим, що з набранням чинності Законом України від 7 липня 2010 року «Про судоустрій і статус суддів» втратив чинність Закон України «Про статус суддів», що призвело до суттєвого звуження гарантій матеріального і соціально-побутового забезпечення суддів. Так, наразі скасовано право судді на відставку за станом здоров’я; зменшено розмір вихідної допомоги судді у зв’язку з відставкою; звужується перелік посад, час роботи на яких зараховується до суддівського стажу; змінено порядок соціального страхування суддів та скасовано ряд інших матеріальних і соціальних гарантій. Запроваджені Законом положення нівелюють гарантії незалежності суддів України, передбачені як міжнародними правовими документами, так і національним законодавством.

Розглядаючи внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо посилення гарантій незалежності суддів, члени Ради суддів України погодили зміни до статті 47 «Незалежність судді» в частині недопущення звуження змісту та обсягу гарантій незалежності судді, у тому числі рівня його матеріального та соціально-побутового забезпечення, статті 109 «Звільнення судді з посади за його заявою про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням» щодо відставки судді за станом здоров’я, що перешкоджає продовженню виконання обов’язків, статті 129 «Суддівська винагорода» стосовно виплати премій, статті 131 «Стаж роботи судді» щодо розширення посад для зарахування до суддівського стажу, статті 132 «Забезпечення житлових умов судді» про розширення повноважень суду у придбанні житла для судді за ринковими цінами та на придбання на пільгових умовах жилих приміщень, а такожобговорено та погодженовнесення змін до іншихстатей вказаного закону.

Члени Ради суддів розглянули та схвалили зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, зміни до Положення про Раду суддів України, питання оплати праці, інше.

Також на засіданні обговорено загрозу незалежностісудді Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Довжанинова В.М. та звернення суддів Обухівського районного суду Київської області щодо перешкоджання діяльностіорганів суддівського самоврядування головою суду Степановою О.С.

Директор Державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда» Сергій Волков ознайомив членів Ради суддів України з поточною діяльністю та означив перспективи розвитку Державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда». На засіданні вирішено рекомендувати Санаторно-курортному лікувальному центру «Феміда» напрацювати бізнес-план виходу з кризи та представити його громадськості, провести вивчення діяльності Санаторно-курортного лікувального центру, а також обговорити діяльність «Феміди» на наступних засіданнях.

Радою суддів України розглянуто звернення голови апеляційного суду Сумської області щодо надання роз’яснень про застосування Положення про автоматизовану систему документообігу суду в зв’язку зі змінами кримінального процесуального законодавства та звернення суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду м. Києва та голови Львівського окружного адміністративного суду щодо застосування штрих-коду на судових рішеннях.

Наступне засідання Ради суддів України відбудеться 8 лютого2013 року.