Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Приморський районний суд м. Одеси провів Всеукраїнський тиждень права

14 грудня 2015, 09:25

Приморський районний суд міста Одеси взяв активну участь  у Всеукраїнському тижні права, що відбувся з 7 по 12 грудня 2015 року. Всеукраїнський тиждень права утворено у 2008 році Указом Президента України від 08 грудня 2008 року № 1149/2008 "Про Всеукраїнський тиждень права". Відповідно до Указу проведення Всеукраїнського тижня права започатковано щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

У рамках відзначення Всеукраїнського тижня права суддя Приморського районного суду м. Одеси Руслан Абухін відвідав Одеську спеціалізовану школу-інтернат I-III ступенів № 2, де провів зустрічі з вихованцями цього закладу та прочитав їм лекцію.

Під час лекції учні 9-го класу отримали інформацію щодо захисту прав дитини, основних положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також про відповідальність у разі порушення чинного законодавства. Зокрема, учням були роз’яснені питання притягнення неповнолітніх до адміністративної та кримінальної відповідальності, наводилися приклади з окремих судових справ щодо неповнолітніх. Руслан Абухін надав учням відповіді на всі поставлені запитання.

Тиждень права спрямований на поліпшення правової обізнаності населення, підвищення рівня правової культури в суспільстві, який варто формувати ще в шкільному віці — відзначили під час тематичної лекції в Одеській загальноосвітній школі № 81 консультант суду М. Череватий та помічник судді Н. Львова. Тематична лекція на тему "Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини або кожна дитина має право…" орієнтована на учнів 9-х та 10-х класів.

По завершенню лекції школярі переглянули відеоролики та обговорили права дитини.

Учні проявляли високу активність в обговоренні названих тем, ставили запитання, ділилися власними знаннями.

Учасники тематичної зустрічі відзначили, що правове виховання учнів має свою специфіку, яка визначається передусім  статусом учнівської молоді в суспільстві. Учням бракує правових знань і досвіду правових відносин, вони мають засвоювати знання про те, які закони та органи влади регулюють їх життя й діяльність як неповнолітніх, якими правовими нормами доведеться керуватись у майбутньому.

Відтак, педагогічний колектив школи, запрошені для викладення гості, працівники апарату суду висловили сподівання, що отримані учнями знання будуть використані в повсякденному житті школярів, а також сприятимуть подальшому вибору майбутньої професії.

Проведення таких шкільних лекцій "правової грамотності" безпосередньо правниками, державними службовцями допоможе підвищити рівень знань дітей про сучасну державу й право, особливості поділу влади та її функціонування, роль та місце органів державної влади, а також сприятиме зацікавленості учнів у поглибленому вивченні таких питань — констатували учасники Всеукраїнського тижня права.