Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Валентина Сімоненко: "Перед новообраною Радою стоїть багато завдань, які потрібно вирішувати задля ефективного захисту суддів, відстоювання та укріплення незалежності судової влади, відновлення довіри до неї"

04 грудня 2015, 16:20

 Під час другого засідання Рада суддів України вирішила організаційні питання та обговорила ситуацію із судами, в яких не здійснюється правосуддя у зв’язку з відсутністю суддів.

Відкриваючи друге засідання Ради суддів України, Валентина Сімоненко привітала колег з початком роботи в новому складі й зазначила, що перед новообраною Радою стоїть багато завдань, які потрібно вирішувати задля ефективного захисту суддів, відстоювання та укріплення незалежності судової влади, відновлення довіри до неї та утвердження європейських стандартів здійснення правосуддя.

Відтак, члени Ради перейшли до обговорення організаційних питань порядку денного. Члени Ради суддів внесли зміни до Регламенту, до Положення про комітети Ради й затвердили їх персональний склад, а також доповнили склад робочих груп, які створено при Раді, з числа новообраних суддів.

Особливу увагу члени Ради суддів приділили обговоренню питання про ситуацію, яка склалася в Брусилівському районному суді Житомирської області.

Заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч, доповідаючи, зазначив, що сьогодні в багатьох судах України виникає незадовільна ситуація щодо розгляду судових справ у зв’язку з відсутністю суддів, які мають право здійснювати правосуддя. Яскраві приклади цьому: Магдалинівський райсуд Дніпропетровської області та Брусилівський райсуд Житомирської області.

З інформації, яку надав членам Ради суддів Богдан Моніч, стало відомо, що в травні 2014 року один із суддів Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області досяг 65-річного віку, а Верховна Рада України звільнила його тільки в липні 2015 року. Інших трьох суддів до цього часу не обрано безстроково, хоча суддя Тетяна Ковальчук отримала рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо обрання безстроково ще в березні 2015 року, однак станом на сьогодні це питання Верховною Радою України не розглянуто. Відтак, якщо в Магдалинівському суді, є судді, які очікують на призначення, то в Брусилівському суді суддів не має фізично.

"Варто відзначити, що судді, які були звільнені у відставку Постановою Верховної Ради України від 12.11.2015, не досягли 65-річного віку й могли б здійснювати правосуддя. Саме ситуація, що складається в державі стосовно суддівського корпусу, спонукає багатьох досвідчених і порядних суддів подавати заяви про відставку. І це, незважаючи на те, що судді, які подали заяву про відставку, залишаються без належного пенсійного забезпечення",  наголосив Богдан Моніч.

Із його слів, Магдалинівський районний суд обслуговує 33,5 тисячі населення, а Брусилівський – більше 15 тисяч.

Голова Ради суддів України зазначила, що на межі виникнення подібних ситуацій перебуває чимало судів і головна проблема в тому, що не визначена ситуація із суддями, які перебувають на посадах без повноважень. Щодо Брусилівського суду, то Рада суддів України взяла інформацію Богдана Моніча до відома та прийняла рішення звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про невідкладне вирішення питання заповнення вакансій.

Також, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України про необхідність забезпечення постійного й рівного представництва областей і юрисдикцій у Раді суддів України, з метою забезпечення рівності участі суддів і судів в органах суддівського самоврядування, Рада суддів України прийняла рішення створити робочу групу, яка вивчить питання, а вже на наступне засідання запропонує механізм залучення до роботи в Раді суддів України суддів з областей, які не мають своїх представників в органі суддівського самоврядування. Наразі, у Раді суддів України не має представників з восьми областей України.

Відтак, члени Ради суддів України обговорили питання щодо роботи Прес-центру судової влади, заохочення суддів та працівників апаратів судів з нагоди професійного свята – Дня працівників суду та прийняли по них відповідні рішення.

Наступне засідання Ради суддів України відбудеться 11 грудня 2015 року.

Прес-центр судової влади