Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Львові презентовано результати опитування щодо якості функціонування судів у Львівській області з використанням карток громадського звітування

02 грудня 2015, 14:40

30 листопада 2015 року в місті Львові в приміщенні готелю «Дністер» відбулась презентація результатів опитування в рамках грантового проекту «Опитування громадян щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у Львівській області з використанням карток громадянського звітування» та обговорено рекомендації щодо шляхів підвищення ефективності роботи суду.

Презентація відбулась у форматі круглого столу на тему: «Оцінка якості діяльності судів Львівської області за методологією КГЗ», організованого благодійною організацією «Твоє право» та Регіональним Громадським Благодійним Фондом «Право і демократія» за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

 У вітальному слові суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Леся Давид звернула увагу на необхідності побудови якісного діалогу з громадськістю в сучасних умовах діяльності судової влади, в тому числі шляхом проведення різного роду опитувань громадян.

Заступник начальника Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Марія Коник у вітальному слові зазначила про те, що відкритість і доступність суду є ключовими у відновленні довіри до суду на сьогоднішній день. Є проблеми у фізичній доступності до суду, зумовлені недостатнім фінансуванням чи відсутністю технічних можливостей приведення приміщень судів у належний для відправлення правосуддя стан. В окремих аспектах діяльності судів, які оцінювались в рамках опитування відвідувачів суду за допомогою карток громадянського звітування, реально самостійно підвищити показники та якість роботи суду в цілому.

Прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид повідомила, що Львівський апеляційний адміністративний суд був першим, який пройшов опитування щодо задоволеності громадян якістю роботи суду, результати якого були презентовані ще у 2008 році та отримав високу оцінку. Також Ольга Давид зауважила, що довіру до суду необхідно  постійно підвищувати і памятати, що суд -  це не лише судді, але й апарат суду, робота якого теж варта поваги.

У своєму вітальному слові керівник Проекту  USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон наголосив на необхідності підвищувати прозорість судової системи, розвитку діалогу між судами та громадськістю. «Судова влада України довела свою ефективність, тому Проект і надалі підтримуватиме її справедливість, незалежність», - зазначив Девід Вон.

Керівник Регіонального Громадського Благодійного Фонду «Право і Демократія» Андрій Гнида презентував матеріали опитування, розповів про труднощі, які виникали під час його проведення, стикнувшись із побоюваннями окремих судів в об’єктивності дослідження. Андрій Гнида окреслив основні етапи проведення дослідження, починаючи з налагодження зв’язку з представниками судів, презентації проекту судам, та закінчуючи аналізом даних опитування, проведенням фокус-групових дискусій за результатами опитування, напрацюванням рекомендацій, підготовкою аналітичних звітів оприлюднення результатів опитування. Андрій Гнида оголосив середню оцінку якості роботи судів Львівської області за всіма напрямками – 3,98. 

Начальник відділу забезпечення роботи голови суду та заступників голови суду Львівського апеляційного господарського суду Валерія Максіна поділилась власним досвідом в організації опитувань громадян та презентувала власні результати проведеного у червні 2015 року анонімного анкетування відвідувачів суду, які дали високу оцінку роботи Львівського апеляційного господарського суду (довіряють - 71% респондентів та не довіряють – 14 %).  

Заступник керівника апарату Миколаївського районного суду Львівської області Поліна Лі поділилась власним досвідом в питаннях доступності громадян до суду. В Миколаївському районному суді Львівської області вже два роки реалізовується власний проект «Суд для людей», в рамках якого відвідувачам суду щоденно створюються комфортні умови перебування. Також, в соціальних мережах створено власні сторінки Миколаївського районного суду Львівської області, де розміщується актуальна інформація про роботу суду; оновлено офіційну сторінку суду на веб-порталі «Судова влада», завдяки чому кількість відвідувань щодня збільшилась вдесятеро; популяризується відправлення смс-повідомлень та проект «Електронний суд» шляхом розміщення інформації на календариках, які вручаються відвідувачам при зверненні до суду; проводиться спілкування з громадянами за допомогою програми Skype тощо.

Керівник апарату Червоноградського міського суду Львівської області Алла Рибіцька повідомила про те, що Червоноградський міський суд Львівської області був одним з пілотних у проведенні оцінювання якості роботи суду у 2012 році та не тільки зміг втримати високий рівень оцінок, але й покращив їх. Це свідчить про належну організацію роботи, в першу чергу, головою суду, а також про ефективну роботу апарату суду.   

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук в рамках загальної дискусії запропонував проводити щорічні оцінювання, які будуть ефективними за допомогою єдиного підходу до: методики оцінювання, періоду проведення, форми анкети та звітування.

За результатами опитування кожному суду надано відповідні рекомендації, які можуть бути реалізовані найближчим часом та дозволять покращити умови роботи суду, підвищити її якість.

 В заході взяли участь керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, керівники благодійних організацій «Твоє право» і «Право і Демократія» Андрій Гнида та Андрій Бурий, соціолог грантового проекту Михайло Васюта, суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Леся Давид, заступник начальника Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Марія Коник, голови судів, судді, керівники апарату судів, прес-секретарі Львівського апеляційного господарського суду, Апеляційного суду Львівської області, Львівського апеляційного адміністративного суду, Львівського окружного адміністративного суду та місцевих загальних судів м. Львова та Львівської області, представники Проекту USAID «Справедливе правосуддя». 

Довідково: в період з лютого по жовтень 2015 року реалізовувався грантовий проект «Опитування громадян щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у Львівській області з використанням карток громадянського звітування» у місцевих (крім господарського) та апеляційних судах загальної юрисдикції м.Львова та Львівської області.