Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В апеляційному суді Хмельницької області відкрито комплекс приміщень для здійснення кримінального правосуддя

27 листопада 2015, 19:20

27 листопада 2015 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відвідав комплекс приміщень для здійснення кримінального правосуддя, що відкрито в апеляційному суді Хмельницької області. Оглядаючи зали судових засідань, кімнати для конвойної служби, камери для підсудних, очільник ДСА відзначив, що приміщення відповідають міжнародним зразкам і є одними з найкращих у державі.

         Також цього ж дня в апеляційному суді Хмельницької області відбулося підведення підсумків роботи судів Хмельниччини за 10 місяців 2015 року за участю голови апеляційного суду Віктора Ковтуна, його заступників Олексія Баса та Віктора Шершуна, голови господарського суду Хмельницької області Сергія Крамара, голови Хмельницького окружного адміністративного суду Віктора Касапа, голів місцевих загальних судів області, Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка, начальника територіального управління ДСА України Івана Приступи, керівників апаратів цих судів, інших запрошених.

Аналізуючи роботу апеляційного та місцевих судів Хмельниччини за десять місяців поточного року Віктор Ковтун відзначив позитивні зміни в їх роботі. "За апеляційними скаргами в цивільних справах місцевим судам скасовано лише 24,6% рішень від переглянутих і це найкращий показник в Україні, а за результатами касаційного розгляду – друге місце в державі. Втішні показники мають суди області й за апеляціями у кримінальних справах – третє місце із серед скасованих вироків від переглянутих", — сказав голова апеляційного суду Хмельницької області. Названо й ряд інших досягнень, відзначено роботу багатьох судів та суддів. 

Голова ДСА України, виступаючи на нараді, детально охарактеризував питання фінансового забезпечення органів судової влади загалом та Хмельниччини зокрема у 2015 році. Зеновій Холоднюк відзначив, що обсяги бюджетних призначень у поточному році для органів судової влади, забезпечення діяльності яких здійснюється Державною судовою адміністрацією України, як головним розпорядником бюджетних коштів, змінювалися тричі. Так, на момент набрання чинності Законом України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" бюджетні призначення для органів судової влади складали 3 676,3 млн гривень. З метою підвищення соціальних стандартів з відповідним збільшенням видатків у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати від 17.09.2015 Урядом було внесено наступні зміни до бюджету на 2015 рік. Для судової системи України бюджетні призначення збільшені на 151,1 млн гривень, в тому числі по фонду оплати праці на 119,9 млн гривень. По загальному фонду бюджетні призначення збільшено на 149,9 млн гривень, по спеціальному фонду на 1,2 млн гривень.

"У травні 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", яким передбачається встановлення обґрунтованих ставок судового збору, що забезпечить подвоєння доходів від сплати судового збору в реальному вимірів продовж 12 місяців. Очікуваний обсяг понадпланових надходжень від сплати судового збору у 2015 році складає 560,0 млн гривень", — сказав очільник ДСА України.

"Додаткові бюджетні призначення за рахунок понадпланових надходжень за 2015 рік судам Хмельницької області станом на листопад 2015 року складають 15,1 млн гривень. Приріст до планових асигнувань спецфонду складає 68,6%.

Понадпланові надходження розподілено за такими напрямами:

         - соціальні видатки в сумі 13,8 млн грн;

- комунальні видатки – 0,6 млн грн;

- поточні видатки на здійснення судочинства – 0,1 млн грн;

- капітальні видатки – 0,6 млн гривень.

За 10 місяців 2015 року судам Хмельницької області було 100% відкрито асигнувань на загальну суму 96 948,6 тис. гривень", — відзначив Зеновій Холоднюк.

Щодо задоволення потреб у бюджетних коштах органам судової влади Голова ДСА України наголосив, що при потребі 11 780 млн гривень граничним обсягом видатків на 2016 рік органам судової влади передбачено 5 657 млн гривень. Незадоволена потреба в бюджетних коштах складає 6 123 млн гривень. Рівень забезпечення потреби органів судової влади на 2016 рік запланованими бюджетними призначеннями складає 48 відсотків, тоді як у 2015 році зазначений показник становив лише 35,1%. 

 

Також Зеновій Холоднюк поінформував, що в колективі ДСА утворилася ініціативна група, яка запропонувала створити Незалежну профспілку працівників органів судової влади України із всеукраїнським статусом. Незалежна профспілка працівників органів судової влади має об’єднати працівників усіх судів України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь, підприємств, що належать до сфери управління ДСА України. Тобто в цілому є можливість органічно об’єднати спільні інтереси близько 30 тисяч працівників з метою створення потужного інструмента для відстоювання їх трудових і соціально-економічних прав, додав Голова ДСА України.

Про вирішення низки адміністративних питань на місцевому рівні поінформував начальник територіального управління ДСА України в Хмельницькій області Іван Приступа.

По завершенню наради Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк ознайомився із умовами роботи господарського суду Хмельницької області, Хмельницького окружного адміністративного суду, місцевих судів загальної юрисдикції.