Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Державній судовій адміністрації України відбулася зустріч із представником Місії МВФ Себастіаном Помпе

18 листопада 2015, 11:27

 16 листопада 2015 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулася робоча зустріч Голови ДСА України Зеновія Холоднюка із Старшим експертом з юридичних питань Місії Міжнародного валютного фонду Себастіаном Помпе.

У зустрічі також взяли участь Павло Кондик – заступник Голови ДСА України, Ярослав Покотило – начальник  планово-фінансового управління ДСА України, Ірина Галівець – заступник начальника юридичного  управління ДСА України, Тетяна Опанасюк – заступник начальника управління – начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

 

 

Під час зустрічі обговорювалося питання виконання вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику, укладеного між Україною і Міжнародним валютним фондом, у частині перегляду ставок судового збору та збільшення надходжень до спеціального фонду державного бюджету вдвічі.

Очільник ДСА України поінформував представника Місії МВФ щодо поточної ситуації з бюджетом судової влади та шляхи вирішення наявної проблеми з дефіцитом фонду оплати праці.

Законом України від 22.05.2015 № 484-VІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", який набув чинності 1 вересня 2015 року, передбачено запровадження єдиного підходу до визначення та встановлення обґрунтованих ставок судового збору, що забезпечило виконання Україною вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику, укладеного між Україною і Міжнародним валютним фондом.

За словами Зеновія Холоднюка станом на 28 вересня 2015 року річний план надходжень до спеціального фонду державного бюджету від сплати судового збору у 2015 році виконано. На сьогодні спостерігається позитивна динаміка надходжень  до спеціального фонду державного бюджету від сплати судового збору. Понадпланові надходження до спеціального фонду спрямовуються в першу чергу на покриття дефіциту видатків на оплату праці працівникам органів судової влади, який на сьогодні становить більше 200 млн гривень.

Разом з тим, суб’єкти законодавчої ініціативи мають намір відновити пільги при сплаті судового збору деякими органами державної влади. Себастіан Помпе висловив принципову позицію Міжнародного валютного фонду щодо неможливості збереження пільг при сплаті судового збору окремим органам державної влади, оскільки це може призвести до невиконання вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику, наголосивши на обов'язковому збереженні пільг лише для соціально вразливих та незахищених верств населення.

Зазначену позицію МВФ викладено в листі директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард від 26.08.2015 до Президента України Петра Порошенка.

На завершення зустрічі Старший експерт з юридичних питань місії Міжнародного валютного фонду подякував за плідну співпрацю та запевнив присутніх у підтримці з боку МВФ змін, що проводить Україна.