Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Візит Голови Державної судової адміністрації України на Харківщину

04 листопада 2015, 09:24

30 жовтня 2015 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк взяв участь у розширеній нараді за підсумками роботи судів Харківської області за дев'ять місяців 2015 року. Нарада відбулася у приміщенні апеляційного суду Харківської області. У засіданні також взяли участь голова апеляційного суду Харківської області Антоніна Колтунова, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Петро Гришин, секретар судової палати з розгляду цивільних справ Лілія Гуцал, голови і керівники апаратів місцевих та апеляційних спеціалізованих судів Харківської, Донецької та Луганської областей, керівники апаратів місцевих загальних судів Харківської області, начальник територіального управління ДСА України у Харківській області Володимир Остапенко.

Виступаючи на нараді голова апеляційного суду Антоніна Колтунова зазначила, що за звітний період Харківська область має один з найнижчих показників скасування рішень місцевих судів судами вищих інстанцій, що говорить про високий рівень кваліфікації харківських суддів.

Окремо голова апеляційного суду Харківської області звернулася до керівників апаратів судів з вимогою належного забезпечення робочого процесу в судах та організації прийому громадян, які звертаються до суду. Разом з тим, Антоніна Колтунова зазначила, що цілий ряд питань практично неможливо вирішувати у зв’язку з  відсутністю достатньої кількості належних приміщень у судах області.

Голова ДСА України інформував присутніх на нараді, що проблема матеріально-технічного забезпечення судів залежить від фінансового забезпечення судової системи. "Я не можу вам говорити, що з наступного року ви будете працювати в нових приміщеннях, але я скажу, що на наступний 2016 рік у проекті Державного бюджету України вперше за останні кілька років закладено 216 мільйонів гривень на капітальні видатки для судової системи", - наголосив Зеновій Холоднюк.

Зеновій Холоднюк також зазначив, що в цьому році значні кошти були витрачені на облаштування судів, які переносилися з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей до інших територій, контрольованих українською владою. "Ви знаєте, що в Харкові розпочали роботу три суди з окупованих територій – господарський суд Луганської області, господарський суд Донецької області та Донецький апеляційний господарський суд і знаєте, що всі умови для їх роботи потрібно було створювати з нуля", - наголосив Зеновій Холоднюк.

На думку Голови ДСА України, чи не найгострішим зараз для судової системи є питання вирівнювання заробітної плати для працівників апаратів судів, враховуючи те, що обсяги бюджетних призначень у 2015 році для органів судової влади, забезпечення яких здійснюється ДСА України, як головним розпорядником бюджетних коштів, змінювалися тричі.

За ініціативою ДСА України змінами до  Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" від 17 вересня 2015 року збільшено видатки для судової системи більше ніж на 151 мільйон гривень, що сукупно становить 3 мільярди 760 мільйонів гривень. З означеної суми на соціальні видатки скеровано майже 120 мільйонів, а на капітальні – 31,2 мільйона гривень.

Загалом, якщо говорити про рівень середньої заробітної плати працівників апаратів судів загальної юрисдикції за дев'ять місяців цього року, то в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, рівень заробітної плати зріс на 977 гривень, а в Харківській області – на 896 гривень. Зеновій Холоднюк зазначив, що збільшити фактичний рівень зарплати працівників апаратів судів до кінця року вдасться за рахунок понадпланових надходжень від сплати судового збору.

"Зміни, що внесені до Закону України "Про судовий збір" і почали діяти з першого вересня цього року, дозволять скерувати кошти на підвищення заробітної плати працівникам апаратів судів з тим, щоб вже до кінця року вивести її на рівень чотирьох тисяч гривень", - наголосив Голова ДСА України. Він також зазначив, що оптимізму додає аналіз надходжень коштів від судового збору, який показує стабільне зростання вже із серпня місяця.  Відтак, додаткові бюджетні призначення за рахунок понадпланових надходжень станом на жовтень 2015 року складають понад 413 мільйонів гривень, з яких 370 мільйонів будуть використані на зарплату.

Окрім цього, Голова ДСА України інформував учасників наради про створення відомчої воєнізованої охорони у структурі ДСА України, що дозволить якісно змінити охорону судів, а також суддів і учасників процесу, про завдання ДСА України на 2016 рік та відповів на запитання присутніх.

Після наради Зеновій Холоднюк зустрівся з колективами господарських судів Донецької та Луганської областей, які переїхали з окупованих територій і розпочали роботу на новому місці.

Господарський суд Луганської області, господарський суд Донецької області та Донецький апеляційний господарський суд почали працювати в Харкові з квітня 2015 року в приміщенні, де донедавна працював  Харківський апеляційний господарський суд Голова ДСА України зазначив, що рішення про переведення судових установ саме до Харкова приймалося, виходячи з міркувань доцільності та практичності. "Зважаючи на те, що суди розглядають справи, що за територіальною підсудністю належать до Луганської та Донецької областей, мешканцям з цих територій, у разі необхідності, нескладно дістатися до Харкова. Наступний аспект – це наявність приміщення, яке не потребувало значних капіталовкладень для того, щоб розпочати роботу судових установ", - говорить Зеновій Холоднюк.

На сьогоднішній день у судах повністю облаштовано робочі кабінети суддів, працівників апарату суду та зали судових засідань. Закінчується облаштування посту охорони та електронних терміналів. Проте, великою проблемою для всіх судів є нестача комп’ютерів  оргтехніки, меблів, оскільки з тимчасово окупованих територій, у разі можливості вивозилися лише справи та архіви.

Під час зустрічі з колективами судів Голова ДСА України поінформував працівників про ситуацію із рівнем заробітної плати працівників апаратів судів. Зеновій Холоднюк зазначив, що в той час, коли в цілому по судовій системі головним завданням ДСА України є доведення заробітної плати працівників апаратів судів до рівня чотирьох тисяч гривень, то рівень середньої заробітної плати працівників апаратів судів, які переїхали разом з судами з тимчасово окупованих територій України, планується довести до шести тисяч гривень. "Ми свідомо пішли на такий крок, щоб підтримати працівників, які переїхали разом з судами на мирні території, щоб вони мали можливість оплачувати житло, яке орендують за новим місцем проживання", - наголосив очільник ДСА України.