Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покращення судових послуг для громадян – головна мета запровадження інноваційних проектів, - Голова ДСА України

22 вересня 2015, 22:28

Державна судова адміністрація України у співпраці з Радою суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" презентували пілотні проекти "Електронний суд" та "Інформаційно-платіжний термінал", які мають на меті покращення судових послуг для громадян.

21 вересня 2015 року в Овідіопольському районному суді Одеської області, а 22 вересня 2015 року в Київському районному суді м. Одеси відбулася презентація проекту "Електронний суд".

 

У заході взяли участь члени Ради суддів України Анатолій Марцинкевич, Богдан Моніч, Тарас Багрій, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, керівник проекту USAID Девід Вон,представники Міністерства юстиції України, координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України, територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області, Державної міграційної служби України,  судді, працівники апаратів судів, ЗМІ.

 

Проект «Електронний суд» реалізується Державної судовою адміністрацією України, Радою суддів України, територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Одеської області у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

Відповідно до рішення Ради суддів України від 22 липня 2015 року № 74 Овідіопольський районний суд Одеської області, Київський районний суд м. Одеси та апеляційний суд Одеської області визначені модельними судами у поетапному запровадженні інструментів "Електронного правосуддя".

Основна мета проекту "Електронний суд" полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді необхідно: зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками процесу (завести поштову скриньку електронного суду) за адресою http://mail.gov.ua/та подати до суду заявку, яку зручно роздрукувати із своєї ж поштової скриньки.

Також рамках Проекту в 42 визначених судах встановлено інформаційно-платіжні термінали, що мають програму для сплати громадянами судового збору безпосередньо у судах та містять інформацію про розклад судових засідань та інше, що  дозволить підвищити зручність використання громадянами судових послуг.

Перевагами електронного суду є доступність та оперативність, рух справ у судах різних інстанцій, швидкість розгляду справ та обмін інформацією, а також економія коштів на відправку кореспонденції.

Учасники презентації інноваційних електронних проектів відвідали судове засідання з використанням системи "Електронний суд" у Київському районному суді м. Одеса і переконався у перевагах ведення такого процесу.

Детальніше про інноваційний проект "Електронний суд" можна побачити у інтерв‘ю Голови ДСА України Зеновія Холоднюка.