Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України звернулась до КМУ про виділення коштів для забезпечення суддів житлом

23 липня 2012, 17:29

20 липня 2012 року Державною судовою адміністрацією України надіслано до Кабінету Міністрів України лист, де наголошується на потребі врахувати необхідні видатки розвитку в сумі 60 млн. грн. на придбання (будівництво) службового житла для суддів судів загальної юрисдикції при формуванні граничних обсягів видатків для Державної судової адміністрації України.

Наразі, у сформованих Державною судовою адміністрацією України контрольних списках суддів, що потребують поліпшення житлових умов, перебуває 1311 суддів, більшість з яких мають суддівський стаж більше 10 років. За попередніми розрахунками для вирішення питання щодо забезпечення цих суддів службовим житлом необхідно близько 646 млн. гривень.

Водночас, за результатами конкурсу на заняття вакантних посад суддів, проведеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, забезпечення службовим житлом потребуватимуть ще 462 судді.

Протягом останніх років украй обмежене фінансове та матеріально-технічне забезпечення судів і суддів унеможливлює забезпечення суддів житлом.

Так, у 2008 році за бюджетною програмою 0501180 «Придбання (будівництво) житла для суддів апеляційного суду України, апеляційних і місцевих судів» було передбачено 9 млн. грн., на котрі придбано 31 квартиру, а протягом 2009 - 2010 років не придбано жодної квартири, оскільки кошти не були передбачені. У 2011 році Державній судовій адміністрації України було профінансовано видатки за бюджетною програмою «Здійснення правосуддя місцевими господарськими судами» на придбання житла для суддів у сумі 1 920 тис грн., призначених для придбання двох квартир загальною площею 210,7 кв. метрів.
Разом з тим, відповідно до статті 132 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» після призначення на посаду суддя Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищого спеціалізованого суду, апеляційного, місцевого суду, який потребує поліпшення житлових умов, забезпечується службовим житлом за місцем знаходження суду.