Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У форматі судового діалогу Львівського апеляційного суду відбулась зустріч судді із суддями Стрийщини та Сколівщини

25 липня 2024, 12:49

19 липня 2024 року секретар судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду суддя Світлана Копняк відвідала Стрийський міськрайонний суд Львівської області, де зустрілась із керівництвом суду, суддями та працівниками апарату суду Стрийщини та Сколівщини. Зустріч відбулась у форматі обговорення актуальних питань, які виникають у застосуванні законодавства при розгляді цивільних справ суддям Стрийського міськрайонного суду і Сколівського районного суду та актуальних питань організації роботи суду в умовах воєнного стану.

Вже традиційно в рамках виконання плану роботи Львівського апеляційного суду на ІІ півріччя 2024 року Стрийський міськрайонний суд Львівської області став майданчиком для діалогу суддів в обговоренні проблемних питань та судової практики при розгляді цивільних справ.

На зустрічі були присутні секретар судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду, суддя Світлана Копняк, помічник секретаря судової палати Маркіян Кордонець, судді Стрийського міськрайонного суду та Сколівського районного суду Львівської області, помічники суддів та працівники апарату суду.

Важливість такого діалогу зумовлена тим, що наразі виникає багато питань щодо застосування норм матеріального і процесуального права, пов’язаних, зокрема, зі змінами у законодавстві у зв’язку з уведенням в Україні воєнного стану.  

Велика частина питань, які судді обговорювали під час зустрічі, стосувалася проблемних питань правозастосування норм матеріального та процесуального права, які виникають при розгляді цивільних справ, зокрема встановлення фактів пов’язаних із введенням воєнного стану, сімейних справ (спори щодо дітей, позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини тощо), особливості розгляду справ щодо визнання осіб недієздатними та призначення опікуна та інше.

Також під час зустрічі було оголошено довідку щодо інформації про якість роботи суддів Стрийського міськрайонного суду та Сколівського районного суду Львівської області у І півріччі 2024 року та обговорено підстави скасування/зміни судових рішень винесених суддями місцевих судів. Додатково учасники заходу ознайомились з аналізом висновків Великої Палати Верховного Суду та КЦС ВС у І півріччі 2024 року.

Увагу учасників зустрічі також привернуло набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах» та Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції", головні аспекти застосування правових норм Законів було проаналізовано та обговорено.  

В.о. голови Стрийського міськрайонного суду Львівської області Василь Бораковський подякував усім учасникам заходу за плідну співпрацю та високий професіоналізм, продемонстрований під час організації зустрічі та побажав подальших успіхів у професійній діяльності.

На завершення суддя Світлана Копняк звернула увагу, що такого плану зустріч проводиться Львівським апеляційним судом вже вдруге і наголосила на важливості та актуальності цього заходу, адже це великою мірою впливає на процес вдосконалення роботи суддівського корпусу в цілому та зокрема при розгляді конкретних категорій справ.