Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар Голови Конкурсної комісії з добору на посади у Службі дисциплінарних інспекторів Реди Мольєне агентству "Інтерфакс-Україна" щодо конкурсних процедур

19 липня 2024, 15:07

Комісія з проведення конкурсу на посади у Службі дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (СДІ ВРП) пом'якшує вимоги до кандидатів на керівника служби та розраховує на його обрання в жовтні 2024 року, тобто в терміни, передбачені зобов'язаннями перед ЄС.

"Ми чудово розуміємо важливість призначення людей, які будуть відповідальні за підготовку до розгляду дисциплінарних справ щодо суддів. Це зобов'язання пов'язане з європейськими прагненнями України. Для нас очевидно, що ми повинні зробити все, щоб призначити цих людей вчасно", - повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" голова конкурсної комісії СДІ Реда Мольєне.

За словами Мольєне, комісія планує завершити всі процедури конкурсу, крім призначення голови СДІ, до середини вересня.

Керівник комісії пояснила, що одна з причин необрання голови СДІ полягає у відсутності великої кількості претендентів на цю посаду та в додаткових формальних вимогах до кандидатів, не передбачених законом. Зокрема, за її словами, під час проведення першого конкурсу серед вимог була наявність сертифіката знання іноземної мови на професійному рівні.

"Комісія попросила ВРП прибрати цю вимогу, ми оцінимо володіння іноземною мовою в процесі співбесіди", - сказала вона.

Уточнюючи строки обрання глави СДІ, без якого служба не працюватиме повноцінно, Мольєне наголосила, що закон передбачає можливість призначення інспекторів і заступника глави СДІ без призначення керівника служби.

"Ми не плануємо надовго затягувати конкурс на обрання голови", - заявила вона.

Голова комісії пояснила, що кандидатам на подання документів надається місяць. "Потім ми зробимо все можливе, щоб конкурс на цю посаду був швидким і ефективним, щоб голова був обраний уже до кінця жовтня. Тому повноцінне формування служби буде завершено до кінця цього року", - наголосила голова комісії.

Отже, за словами Мольєне, СДІ розпочне свою роботу вчасно, і Україна виконає свої зобов'язання.

Голова комісії також закликала юристів, які мають достатню кваліфікацію, подавати документи на посаду керівника СДІ, оскільки служба є важливою в процесі реформування судової системи та євроінтеграційних прагнень України.

Важливість своєчасного старту роботи СДІ зумовлена зобов'язаннями України перед міжнародними партнерами. В листопаді 2023 року Європейська Комісія оприлюднила звіт щодо України в рамках розширення ЄС. Створення СДІ на основі прозорої та меритократичної (заснованої на заслугах кандидатів) процедури - одне з зобов'язань, яке взяла на себе Україна перед Європейською Комісією на 2024 рік.

У затвердженій Кабінетом Міністрів України Матриці реформ та порядку моніторингу виконання Україною рекомендацій передбачено створення СДІ та передання службі від ВРП повноважень із підготовки до розгляду дисциплінарних справ щодо суддів.

Зокрема, дисциплінарні інспектори здійснюватимуть первинну перевірку скарг, проводитимуть розслідування щодо зазначених у скарзі обставин, готуватимуть проєкт висновку та подаватимуть матеріали під час розгляду дисциплінарної справи. Наразі накопичилося понад 10 тис. скарг на можливі неправомірні дії суддів, без створення СДІ їх не розглядають.

ІА "Інтерфакс-Україна"