Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пройшов тренінг щодо щодо притягнення до відповідальності за міжнародні злочини

19 липня 2024, 14:35

18 та 19 липня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Інститутом Ассера (T.M.C. Аssеr Instituut), Центром міжнародно-правового співробітництва (CILC) та Нідерландським Гельсінським комітетом (NHC) провела спеціалізований тренінг для суддів, помічників суддів і секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів, на якому були розглянуті питання щодо заочного кримінального провадження, судових практик з урахуванням травми та допустимості доказів з відкритих джерел.

Роботу тренінгу розпочали керівник відділу з політичних питань Посольства Нідерландів в Україні Роберт Деккер та заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська, які підкреслили актуальність обраної тематики заняття та важливість співпраці у питаннях підготовки представників української судової системи.

Затим дослідниця з міжнародного кримінального права, керівниця проєкту Інституту Ассера "Відновлення гідності та справедливості в Україні" доктор Габріеле Хлевіцкайт та молодша наукова співробітниця Інституту Ассера Габріела Раду презентували програму "Відновлення гідності та справедливості в Україні: Загальнодержавний підхід до притягнення до відповідальності за міжнародні злочини”.

У ході першого навчального дня відбулася експертна дискусія "Заочне кримінальне провадження: стратегії та гарантії для вирішення питань справедливого судового розгляду", яку провели суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Микола Мазур та експерт з питань кримінальної юстиції Центру політико-правових реформ Євген Крапивін.

Крім того, було розглянуто тему судових підходів з урахуванням травми (інсценування судового засідання). Експертами цієї частини навчання виступили – керівниця відділу підтримки свідків у суді Боснії і Герцоговини Альма Тасо Дельковіч та старша радниця з питань кримінального переслідування міжнародних злочинів КМЄС в Україні, суддя Апеляційного суду в Гаазі Магда Кул.

Програмою спеціалізованого тренінгу другого дня було передбачено імітаційне слухання з питань допустимості доказів з відкритих джерел, яке провела фахова команда залучених експертів – керівник відділу розслідування міжнародних злочинів, старший радник КМЄС в Україні з питань OSINT Міхал Вивода, радник з правових питань відділу розслідування міжнародних злочинів КМЄС в Україні Григорій Жураківський, аналітик з відкритих джерел (Bellingcat), колишній офіцер британської армії Нік Вотерс, дослідниця з міжнародного кримінального права, керівниця проєкту Інституту Ассера “Відновлення гідності та справедливості в Україні” доктор Габріеле Хлевіцкайт та молодша наукова співробітниця Інституту Ассера Габріела Раду.

Протягом дводенного навчання учасники мали змогу обговорювати представлений матеріал, ставити уточнюючі запитання експертам та ділитися власним професійним досвідом.

Національна школа суддів України