Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з товариства заборгованість по орендній платі за земельну ділянку у розмірі понад 600 тисяч грн на користь однієї з територіальних громад Тернопільщини

19 липня 2024, 14:01

Факт систематичної несплати орендної плати протягом періоду дії договору оренди землі відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі", ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договору є достатньою правовою підставою для розірвання договору оренди землі.

Кременецька окружна прокуратура звернулась до Господарського суду Тернопільської області з позовом до суб’єкта господарювання про стягнення заборгованості по орендній платі, розірвання договору оренди землі та зобов`язання повернути земельну ділянку.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням зобов`язань за договором оренди землі, систематичною несплатою орендної плати за землю.

Дослідивши усі обставини справи, суд дійшов висновку про порушення відповідачем господарського зобов`язання внаслідок його неналежного виконання, зокрема несвоєчасної сплати орендної плати відповідно до умов, укладеного між сторонами договору оренди. Тому вимога прокурора про стягнення заборгованості з орендної плати за землю у розмірі 619680,54 грн підтверджена належними і допустимими доказами і відповідачем не спростована.

При цьому суд зауважив, що систематична несплата орендної плати протягом періоду дії договору оренди землі є достатньою правовою підставою для розірвання такого договору.

Разом з тим вимога про зобов'язання повернути земельну ділянку є похідною від вимоги про розірвання договору, оскільки відповідно до положень закону, у разі розірвання договру оренди земельної ділянки, відповідач зобов'язаний негайно повернути орендодавцеві земельну ділянку.

Враховуючи вищенаведене, суд, задовольняючи позовні вимоги, стягнув з відповідача 619 680 грн на користь Кременецької міської ради та розірвав спірний договір оренди землі.

Ознайомитись з повним текстом рішення суду від 03.07.2024 у справі № 921/261/24 можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/120341150

Господарський суд Тернопільської області