Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика. Рівненський апеляційний суд ухвалив рішення, яким усунув стан правової невизначеності позивача

19 липня 2024, 09:16

Зобов’язавши районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису про дату народження сторони у справі та написання імені по батькові.

Суд апеляційної інстанції переглянув апеляційну скаргу позивача, подану на рішення місцевого суду, яким йому відмовлено у задоволенні позову до районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану про встановлення неправильності в актовому записі про народження, внесення змін та доповнень до актового запису та зобов’язання вчинити певні дії.

Позивач просив скасувати оскаржуване рішення суду та ухвалити нове — про задоволення позову у повному обсязі.

Колегія суддів, вивчивши матеріали справи, а також заслухавши учасників судового розгляду, прийшла до висновку про скасування рішення суду попередньої інстанції та часткове задоволення позовних вимог.

Апеляційний суд встановив, що згідно з копіями актового запису про народження позивача, паспорта громадянина рф, посвідки на постійне проживання, паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року дати народження різняться.

Інформації щодо дня пологів матері позивач не надав, оскільки термін зберігання документації про пологи закінчився.

Відповідно до даних, що зберігаються в погосподарських книгах старостату, а також атестату про середню освіту, свідоцтва про укладення шлюбу, військового квитка та трудової книжки колгоспника, дата народження збігається з тою, яку просив визнати позивач, але відрізняється від дати народження в інших документах.

Оскільки такі розбіжності порушують немайнове право позивача, колегія суддів, проаналізувавши надані позивачем докази у їх сукупності, з метою усунення стану такої правової невизначеності, прийшла до висновку про задоволення позовних вимог в частині внесення змін в актовий запис про дату народження та запис імені по батькові, оскільки згідно з інформацією Відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби районного управління юстиції в Рівненській області імена є тотожними. 

Безпідставними, на думку апеляційного суду, є вимога позивача про доповнення актового запису графою «місце народження», оскільки у формі запису акту про народження у 1951 відповідна графа була відсутня, а тому до задоволення не підлягає.

З огляду на зазначені вище обставини, Рівненський апеляційний суд скасував оскаржуване рішення місцевого суду та зобов’язав районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису про дату народження позивача й написання імені по батькові.