Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика. Суд захистив права орендодавця земельної ділянки

18 липня 2024, 15:05

Карлівський районний суд Полтавської області розглянув цивільну справу про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою із одного з аграрних підприємств району на користь мешканця села Федорівка, Ланнівської громади.

Суд з’ясував, що вищезгаданий громадянин є власником землі, яку він у 2016 році передав у оренду представникам аграрного бізнесу. Договором оренди було передбачено, що обчислення розміру орендної плати за землю повинно здійснюватися з урахуванням індексів інфляції. Однак, всупереч цим умовам договору сільськогосподарське підприємство не сплатило громадянину орендної плати в повному обсязі.

За результатами судового розгляду з орендаря було стягнуто на користь орендодавця заборгованість зі сплати за користування земельною ділянкою в загальному розмірі 8826,81 грн. Крім того, на аграрне підприємство поклали судові витрати, які склали 1211,20 грн.

Звертаємо увагу, що майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договору найму регулюються актами земельного законодавства - Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі».

Так, згідно зі статтею 792 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.