Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Співпраця Корольовського районного суду м. Житомира та Управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради щодо корекційної програми для кривдників

18 липня 2024, 13:09

Корольовський районний суд м. Житомира долучився до обговорення та запровадження «Програми для кривдників у Житомирській міській територіальній громаді» (далі –Програма), розробленої Управління у справаї сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради.

Ця Програма - це комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, зокрема до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Як відомо, останнім часом відбулися певні зміни у сфері протидії домашньому насильству.

Так, у статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» закріплено:

  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
  • обмежувальний припис стосовно кривдника;
  • взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
  • направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Особа, яка вчиняє домашнє насильство, може відвідувати Програму за власною ініціативою на добровільній основі або примусово за рішенням суду.

Метою Програми є допомога особі, яка вчинила насильство, осмислити власну насильницьку поведінку, усвідомити її витоки, прояви, наслідки для особистого життя та життя оточуючих, налагодити гармоне життя з родиною та в суспільстві, а також усвідомити те, що домашнє насильство - це порушення прав людини, яке карається відповідно до чинного законодавства.