Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три конституційні подання – на порядку денному Пленуму ВС

28 червня 2024, 12:20

Сьогодні, 28 червня 2024 року, о 10:00 розпочалося чергове засідання Пленуму Верховного Суду.

«Сьогоднішнє засідання є особливим, оскільки відбувається у знаковий для всіх нас день. Саме сьогодні наша країна відзначає 28-му річницю прийняття Основного Закону – Конституції України», – зазначив у вітальному слові Голова ВС Станіслав Кравченко.

Оновлено (10:26). Затверджено порядок денний засідання, під час якого судді розглянуть питання про звернення до КСУ з трьома поданнями, які стосуються конституційності норм пенсійного законодавства, положень щодо грошового забезпечення курсантів, статті КУпАП, а також обговорять зміни до штатного розпису Апарату Верховного Суду.

Оновлено (11:00). Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук був доповідачем питання щодо звернення до КСУ з поданням стосовно конституційності ст. 14-2 КУпАП, яка встановлює відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису).
Пленум ВС не підтримав внесення цього подання до КСУ.
 
Оновлено (11:11). Пленум ВС не знайшов обґрунтованих підстав для звернення до КСУ з поданням щодо невідповідності Конституції України окремих норм постанови КМУ «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році».
 
Оновлено (11:24). Секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у складі ВС Жанна Мельник-Томенко акцентувала на головних моментах подання щодо відповідності Конституції України приписів п. 3 Порядку відшкодування особами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських (у частині, якою передбачено, що відшкодування здійснюється в розмірі витрат, пов’язаних з грошовим забезпеченням).
 
За результатами обговорення Пленум ВС прийняв постанову про звернення до КСУ з відповідним поданням.
 
Оновлено (11:44). Заслухавши доповідь Голови ВС Станіслава Кравченка та першого заступника керівника Апарату ВС Расіма Бабанли, Пленум ВС затвердив зміни до штатного розпису Апарату ВС.