Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покращуємо на Вінниччині модель Барнахус: Вінницький апеляційний суд продовжує розвивати сервіси для вразливих користувачів судових послуг

21 червня 2024, 10:24

Покращуємо на Вінниччині модель Барнахус – захищаємо наших дітей! Під таким гаслом 19 червня 2024 року пройшло засідання обласної міжвідомчої робочої групи щодо створення міжсекторального центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення (модель Барнахус). Участь в заході взяла заступниця керівника апарату Вінницького апеляційного суду Світлана Карпенко. 

У складі обласної міжвідомчої робочої групи Вінницький апеляційний суд працює з перших днів проєкту, який, до речі, першим опробований саме на Вінниччині. 

Добігає кінця чотирирічний термін Меморандуму щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення (модель Барнахус), навколо якого в грудні 2020 року об’єднали зусилля представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Вінницька обласна державна адміністрація та Міжнародний благодійний фонд «Українська фундація громадського здоров’я». 

Результати роботи Центру, представлені на засіданні, засвідчили його виняткову роль  у забезпеченні ефективного захисту та доступу до правосуддя, дружнього до дітей. 

За словами Марини Онопенко, начальниці Відділення надання соціальних послуг особам/дітям/сім’ям, які постраждали від насильства, лише у 2024 році за моделлю Барнахус проведено 18 допитів у 14 кримінальних провадженнях щодо 15 дітей, з них: 13 дівчаток та 2 хлопчики. Загалом за період роботи – 75 допитів. Так, у Центрі допитано 6 дітей, потерпілих від ракетного обстрілу у Вінниці. Дані будуть використані в розслідуваннях воєнних злочинів росії проти України. 

Обговорено і проблематику в діяльності Центру, зокрема, стан міждисциплінарної та міжвідомчої співпраці суб’єктів, які впроваджують модель «Барнахус». Йшлося про випадки повторних допитів у справах та наслідки повторної травматизації постраждалих. 

Не втрачає актуальності питання неврегульованості діяльності центру на законодавчому рівні. Та варто зазначити, що проєкти відповідних нормативних документів очікують на затвердження. 

Нагадаємо, що Вінницький апеляційний суд як суб’єкт взаємодії продовжує розвивати сервіси для вразливих користувачів судових послуг, зокрема, для постраждалих від насильства, тому обмін досвідом в рамках таких заходів є вкрай важливим та необхідним в умовах війни.