Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду Олександра Яновська взяла участь у 42-му пленарному засіданні CEPEJ

20 червня 2024, 11:54

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Олександра Яновська долучилася до роботи 42-го пленарного засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) як член цього органу від України. На засіданні, яке відбулося у Страсбурзі (Франція), учасники обговорили питання розвитку судових систем країн ЄС, перспективи впровадження технологій штучного інтелекту для здійснення судочинства та можливість оптимізації роботи судів загалом.

Під час засідання представники делегацій поінформували членів CEPEJ про значні події, які мали вплив на судові системи їхніх країн. Також було представлено звіт про діяльність CEPEJ за 2024 рік і розглянуто напрацювання низки робочих груп. Особливу увагу приділили впровадженню кіберправосуддя в судову систему країн ЄС, зокрема презентували Рамкову конвенцію РЄ про штучний інтелект, права людини, демократію та верховенство права. Крім того, обговорили продовження реалізації Етичної хартії CEPEJ з використання штучного інтелекту в судовій системі та її середовищі шляхом проведення пілотних оцінок окремих інструментів ШІ та можливість використання цифрових інструментів для публікації і поширення судової практики в інтернеті. Окремо розглянули ризики використання ШІ в правовій галузі.

Учасники зустрічі окреслили основні напрями подальшої роботи для покращення якості здійснення правосуддя, наголосивши на важливості оптимізації та зменшення терміну розгляду справ у судах. Задля досягнення цієї мети передбачають залучення інструментів для створення системи визначення справ і розроблення чекліста для організації часу в органах прокуратури.

На фото – суддя Верховного Суду у ККС Олександра Яновська з президентом CEPEJ, суддею Верховного суду Мальти Франческо Депаскуале.

Верховний Суд