Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України прийняла Закон України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах

20 червня 2024, 09:52

19 червня 2024 року на пленарному засіданні Верховної Ради України прийняла Закон України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах».

Закон прийнято з метою приведення положень Цивільного процесуального кодексу України у відповідність із Рішенням Конституційного Суду України від 22 листопада 2023 року № 10-р(II)/2023. З метою комплексного законодавчого врегулювання інституту судового захисту у малозначних спорах законом передбачено аналогічні зміни і до Кодексу адміністративного судочинства України.

Так, положеннями закону внесено зміни до приписів частини шостої статті 19, частини п’ятої статті 274, частини першої статті 369 Цивільного процесуального кодексу України, а також до статті 12, частини четвертої статті 257, частини шостої статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України.

На переконання членів Комітету з питань правової політики реалізація прийнятого закону забезпечить ефективність здійснення цивільного та адміністративного судочинства та гарантує право на судовий захист у малозначних спорах.

Верховна Рада України