Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду долучилася до обговорення інклюзивного відновлення та реконструкції України і розробки рекомендацій

19 червня 2024, 16:04

Україна може належним чином розвинути верховенство права лише за умови дотримання демократичних практик урядом та громадянським суспільством і підтримки міжнародного співтовариства. Це дозволить усім громадянам отримати повний доступ до місцевих і національних урядових послуг і реалізувати свої права, надані їм відповідно до Конституції України, включаючи доступ до всіх форм правосуддя та відшкодування у зв’язку зі злочинами, скоєними проти них, їх власності й добробуту під час повномасштабної загарбницької війни з боку росії.

Передумовою для успішної реконструкції є підхід, орієнтований на людей, який відповідає потребам усього населення, гендерна перспектива, яка підкреслює особливі потреби різних груп жінок і чоловіків, дівчат і хлопців, і забезпечує рівну участь та вплив жінок і чоловіків у механізмах відновлення та реконструкції, а також посилення соціальної єдності.

Таку думку висловила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час другої Конференції з інклюзивного відновлення та реконструкції (IRRC).

Спікерка зауважила, що сприяння верховенству права є основоположною вимогою для інклюзивного відновлення України, яке може бути належним чином побудоване та виконане лише через добре структуроване та продумане партнерство органів державної влади, громадянського суспільства та широкої громадськості. Через повномасштабне вторгнення рф перед Україною постало чимало нових викликів, які торкнулися усіх сфер життя українського суспільства. Серед них – відновлення інфраструктури для безперервної та безпечної  роботи судів і проведення судових процесів, особливо в районах із високим рівнем руйнувань і на деокупованих територіях, переслідування міжнародних воєнних злочинців в українських судах, гарантування дотримання гендерної чутливості під час судових процедур,  відшкодування шкоди, завданої збройною агресією російської федерації, та багато іншого. Кожне з цих питань вимагає від суддів та інших правників, які є учасниками судового розгляду, фундаментального розуміння міжнародного права та знання критеріїв доказування, які мають застосовуватися у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів. Крім того, важливою є необхідність вдосконалення національного законодавства щодо всіх судових процедур з огляду на гендерний аспект і чутливість.

До участі в конференції долучилися представники громадських і міжнародних організацій, іноземних урядових організацій та експерти, що працюють над інклюзивним відновленням.

Проєкт Inclusive Recovery and Reconstruction (серія заходів, зокрема конференції в Києві у квітні та Берліні у червні 2024 року) підтримала шведська урядова організація Folke Bernadotte Academy. У рамках проєкту IRRC ініціатори визначили чотири широкі сфери, в які вони можуть зробити значний внесок: верховенство права, інклюзивне та цифрове врядування, діалог і соціальна згуртованість, механізми впровадження та відновлення, а також розробили відповідні рекомендації. Зокрема, у сфері верховенства права – це підтримка України в зміцненні судової системи, з метою забезпечення захисту прав усіх громадян у безпечних умовах, застосування підходів, що враховують вікові й гендерні проблеми та інформують про травми під час судових процедур, аудит і виявлення прогалин у застосуванні міжнародного гуманітарного та кримінального права і розроблення комплексного підходу до судового переслідування військових злочинців, сприяння ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Зазначені рекомендації представили суддя Надія Стефанів та інші учасники проєкту в Брюсселі – у Посольстві Королівства Швеції, а також на робочих зустрічах з представниками ряду європейських інституцій – Європарламенту, Європейської комісії, Європейської дипломатичної служби.

Фото надані організаторами заходу.

Верховний Суд