Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення незаконної порубки дерев суд застосував до обвинуваченого покарання у вигляді пробаційного нагляду

19 червня 2024, 15:45

Лебединським районним судом Сумської області винесено вирок чоловіку, якого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 246 Крмінального кодексу України (незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду).

Обвинуваченого визнано винуватим у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 246 Крмінального кодексу України, та призначено йому покарання у виді пробаційного нагляду на строк 1 рік.

На підставі частини 2 статті 59-1 Кримінального кодексу України на обвинуваченого покладено обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

За матеріалами справи, в грудні 2023 року чоловік на транспортному засобі прибув на територію лісового масиву, який перебуває у користуванні філії «Лебединське лісове господарство» ДП «Ліси України», який відноситься до території державного лісового фонду України, попередньо взявши із собою бензопилу. У подальшому, діючи умисно, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання і відтворення лісу, як важливого елемента навколишнього природного середовища, порушуючи вимоги статті 69 Лісового кодексу України, не маючи лісорубного квитка, здійснив незаконну порубку двох сироростучих дерев. Внаслідок протиправних дій обвинуваченого навколишньому природному середовищу спричинено шкоду в розмірі 28 708,13 грн, що підтверджено висновком інженерно-екологічної експертизи.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Довідково:

Пробаційний нагляд — це основне кримінальне покарання, яке запроваджено в Україні з 28 березня 2024 року. Він полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. На засудженого покладається низка обов’язків, за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання.