Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламенту рекомендують прийняти закон про участь в засіданні суду в режимі відео конференції

15 червня 2012, 17:35

Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект щодо участі в судовому засіданні в режимі відео конференції, який 15 травня 2012 був прийнятий за основу.

Законопроект № 9753 встановлює, що брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції особа зможе на підставі постанови суду, яку суд буде виносити за клопотанням учасника процесу або ж за власною ініціативою. У постанові буде визначатися суд, який повинен забезпечити участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

При підготовці законопроекту до другого читання від суб'єктів права законодавчої ініціативи надійшло 37 пропозицій і поправок, більшість з яких Комітетом були враховані.

Зокрема, народні депутати пропонують в остаточній редакції законопроекту частини 2 і 3 доповненої статті 74-1 до Господарського процесуального кодексу викласти в такій редакції: «У клопотанні про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку визначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш, як за сім днів до дня проведення засідання, в якому буде відбуватися така участь. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніше, ніж за п'ять днів до дня проведення такого засідання».

Також парламентарі пропонують нову статтю 122-1 Кодексу адміністративного судочинства, передбачену проектом, доповнити частиною такого змісту: «10. Участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції за правилами цієї статті може відбуватися під час розгляду справ у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій, при перегляді справ Верховним Судом України.».