Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Близько 9000 скарг на дії суддів були розглянуті ВККСУ в 2012 році

14 червня 2012, 17:34

 Близько 9000 скарг на дії суддів були розглянуті Вищою кваліфікаційною комісією суддів України тільки цього року. Про це повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін в прямому ефірі «Радіо-Ера ФМ», повідомляє Прес-служба ВККСУ.

На підставі проведених службою дисциплінарних інспекторів перевірок Комісія прийняла рішення оголосити догану 67 суддям. Крім того, в 14 випадках були прийняті вмотивовані рішення звернутися з поданням до Вищої ради юстиції про звільнення суддів з посади.

У цьому контексті Ігор Самсін відзначив, що можливість залучити суддю до дисциплінарної відповідальності за невиконання ним обов'язків або порушення закону є необхідною гарантією реалізації права на доступ до правосуддя, закріпленого в Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аналіз матеріалів дисциплінарної практики свідчить про те, що найбільш поширеною підставою притягнення суддів до відповідальності є порушення процесуальних строків.

Якщо ж проаналізувати всі підстави, зазначені у скаргах, то можна зробити висновок: левова частка звернень (близько 80%) - це заяви сторін, фактично заперечують деякі судові рішення. При цьому, заявники забувають про те, що порядок їх оскарження передбачений відповідними процесуальними кодексами і перегляд рішень по суті не належить до повноважень Комісії.