Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС провели першу офіційну зустріч із колегами з Постійного міжнародного форуму комерційних судів (SIFoCC)

14 червня 2024, 13:31

У заході взяли участь голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач, судді ВС Олена Кібенко, Костянтин Пільков, Іван Міщенко і начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар, а також колишній головний суддя Високого суду Англії та Уельсу, голова Міжнародного суду Катару лорд Томас Квмгедд, за ініціативою якого у 2017 році і був створений Постійний міжнародний форум комерційних судів (SIFoCC), суддя Високого суду Англії та Уельсу Робін Ноулз та голова Секретаріату SIFoCC Ніке Адевале.

Нещодавно ВС доєднався до Постійного міжнародного форуму комерційних судів, і Україна стала 58-ю юрисдикцією в мережі комерційних судів. І під час онлайн-зустрічі йшлося про конкретні можливості співпраці України та SIFoCC, а також спільні ініціативи для посилення спроможності господарського судочинства в Україні, обмін досвідом щодо вирішення комерційних спорів, запровадження новітніх підходів, що підвищить рівень забезпечення верховенства права господарськими судами.

У межах обговорення йшлося про досвід функціонування судової системи під час війни, яким Україна може поділитися з іншими країнами – учасницями форуму. Крім того, на зустрічі відзначили долучення України до міжнародної спільноти з метою підвищення якості правосуддя та ефективної роботи господарських судів. Водночас на шляху інтеграції до ЄС важливим завданням є завоювати довіру інвесторів та забезпечити впровадження найкращих практик у роботу господарських судів, важливим елементом чого стане співробітництво України з SIFoCC.  

Довідково. SIFoCC (Standing International Forum of Commercial Courts) – Постійний міжнародний форум комерційних судів, створений у травні 2017 року, разом з Україною, яка стала повноправним членом 29 травня 2024 року, об’єднує 58 країн. Три ключові цілі SIFoCC:

  1. Поширення найкращих практик: SIFoCC має на меті сприяти обміну найкращими практиками між господарськими судами для успішної адаптації до бізнес-середовища, яке швидко й динамічно розвивається.
  2. Сприяння утвердженню верховенства права: шляхом співпраці судові установи спільно роблять більший внесок у правову систему, що сприяє зміцненню світової стабільності та процвітанню.
  3. Підтримка юрисдикцій, що розвиваються: SIFoCC допомагає країнам, що розвиваються, залучати системні інвестиції, надаючи надійні механізми для вирішення комерційних суперечок, узгоджуючи свої зусилля з ініціативами міжнародних організацій, таких як Світовий банк.

Верховний Суд