Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стартував навчальний курс, присвячений підготовці тренерів з впровадження сервісів для вразливих користувачів судових послуг в умовах війни

14 червня 2024, 12:45

12 червня стартував навчальний курс "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих осіб у суді: міжнародні стандарти та національний досвід в умовах війни", розроблений експертами Проєкту ЄС "Право-Justice".

Мета курсу - підготувати тренерів, які в подальшому змогли б самостійно передавати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик щодо забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Як зауважила Євгенія Бондаренко, національна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", модераторка курсу, цьогоріч організатори розробили спеціальну програму навчання, адаптовану до реалій сьогодення.

"Експерти Проєкту суттєво доповнили програму курсу та оновили її, оскільки цього потребує час та ті реалії, з якими нам довелося зіштовхнутися в результаті повномасштабного вторгнення РФ. Ми розуміємо, що забезпечення належного доступу до правосуддя для вразливих категорій користувачів суду - це невід’ємна складова сьогодення та, передусім, права на справедливий суд", - підкреслила Євгенія Бондаренко.

Про важливість адаптації курсу до умов воєнного стану розповіла і Тамара Закревська, заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України. За її словами, подібні освітні ініціативи та якісна підготовка тренерів, які в подальшому зможуть самостійно передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам, наближають Україну до перемоги та відновлення справедливості.

Своєю чергою, Світлана Майструк, головна експертка з питань модернізації судів Проєкту ЄС "Право-Justice" додала, що цьогорічна програма курсу включає досвід попередніх чотирьох наборів, які реалізовувалися у межах ініціативи "Модельні суди", та, крім того, зосереджується як на міжнародному досвіді, так і на українських практиках.

"Судова система повинна враховувати та адекватно реагувати на ті потреби, які виникають у процесі надання послуг різним групам вразливих судових користувачів. Саме тому, незважаючи на війну, Проєкт ЄС "Право-Justice" продовжує розбудовувати спільноту судових тренерів, які у майбутньому зможуть поширювати кращі практики, для того, щоб усі українські суди могли надавати якісні послуги", - наголосила Світлана Майструк.

Разом з тим, Олександр Баранов, директор Координаційного центру з надання правничої допомоги, додав, що українським судам є над чим працювати.

"Вже понад десять років ми бачимо, що люди, які звертаються для захисту своїх прав та їх відновлення, так чи інакше зіштовхуються з різними проблемами. Вони пов'язані з дуже високим рівнем правового нігілізму, який існує в Україні, з необізнаністю щодо своїх прав, а також щодо якості тих сервісів, які сьогодні надаються. Навіть попри те, що вони поступово трансформуються у більш людиноцентричні", - наголосив Олександр Баранов.

Під час відкриття курсу виступила також Анна Адамська-Галлант, міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", тренерка курсу. Вона розповіла про свій досвід роботи у якості судді в Косово та закликала випускників курсу ділитися досвідом з міжнародними колегами.

"Безумовно, робота з потерпілими та свідками міжнародних воєнних злочинів є дуже вагомою та складною. На жаль, всі, хто нині працює в Україні, щодня зіштовхуються з цими викликами. Утім, ці люди здобувають безцінний досвід, яким необхідно ділитися задля наближення перемоги над агресором", - підсумувала Анна Адамська-Галлант.

Нагадаємо, починаючи з 2020 року Проєкт ЄС "Право-Justice" провів 4 навчальні курси, присвячені підготовці тренерів з впровадження сервісів для вразливих користувачів судових послуг, та сформував спільноту із 127 сертифікованих тренерів. Цьогорічний курс складається з 6 вебінарів. Вони відбуватимуться щосереди 3 15:00 до 17:30.

Вебсайт Проєкту ЄС "Право-Justice"