Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Комісії потрібно спочатку заповнити ті вакансії, які є критично важливими. Йдеться про апеляційні суди», – Руслан Сидорович

14 червня 2024, 11:57

19 червня цього року Вища кваліфікаційна комісія суддів України планує ухвалити рішення про призначення кваліфікаційного оцінювання кандидатів у межах конкурсів на зайняття вакантних посад в апеляційних судах та Вищому антикорупційному суді, а також визначити черговість етапів кваліфікаційного іспиту і таймлайн конкурсів.

На цьому 13 червня 2024 року наголосив заступник Голови ВККСУ Руслан Сидорович, виступаючи на XIІ Міжнародному судово-правовому форумі, організованому виданням «Юридична практика».

У Комісії сподіваються, що провести перший етап – тестування на знання права, вдасться до кінця серпня. Це дасть змогу завершити в листопаді кваліфікаційний іспит у межах конкурсів в апеляції та ВАКС. Наразі це лише проєкт.

Як зазначив Руслан Сидорович, проблемним питанням у цих конкурсах є тестування на когнітивні здібності, адже такого виду тестування раніше в практиці проведення Комісією конкурсів ще не було і, відповідно, наявні тести не зовсім релевантні для кандидатів на посади суддів. Тому важливо, аби тестування кандидатів на когнітивні здібності дало позитивний результат.

Заступник Голови Комісії поділився позитивним досвідом членів ВККСУ за рік їхньої діяльності. Він, зокрема, розповів про конкурс на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах. Кандидати без будь-якого втручання Комісії могли самостійно обирати суди, в які вони мали намір йти працювати. За результатами відкритих співбесід з переможцями 390 кандидатів рекомендовано призначити на посаду судді.

«Співбесіди допомогли відсікти тих людей, яким в суді не місце. Адже це дало можливість з’ясовувати обставини, які вказували, що кандидат не відповідає такому рівню доброчесності, якого вимагає високий статус судді. Якщо говорити, що процес призначення на посаду судді має викликати повну довіру, то етап співбесід у цьому контексті є важливим», – зазначив Руслан Сидорович.

Водночас заступник Голови Комісії звернув увагу на аспект публічності під час співбесід, адже вона відлякує багатьох професійних і доброчесних юристів від участі у таких конкурсах. Наразі ми не знаємо, як розв’язати цю проблему.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України