Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 3 – 7 червня 2024 року

11 червня 2024, 14:25

ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області

3 червня 2024 року ВРП тимчасово, до 29 червня 2024 року, відсторонила від здійснення правосуддя суддю Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішення прийнято за результатами розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП.

Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення 37 суддів до місцевих судів

4 червня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 14 суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.

6 червня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 23 суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.

 

ВРП звільнила двох суддів за вчинення істотного дисциплінарного проступку

4 червня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Ржищевського міського суду Київської області Козіної Світлани Миколаївни та судді Херсонського окружного адміністративного суду, відрядженого до Одеського окружного адміністративного суду, Варняка Сергія Олександровича на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

ВРП звільнила 8 суддів у відставку

4 червня 2024 року ВРП вирішила звільнити шістьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Вейтас Інну Вікторівну – з посади судді Херсонського апеляційного суду;

  • Ізотова Віктора Максимовича – з посади судді Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області;

  • Гирилу Ірину Маркіянівну – з посади судді Господарського суду Тернопільської області;

  • Суворову Оксану Василівну – з посади судді Приморського районного суду міста Одеси;

  • Темнікову Валентину Іванівну – з посади судді Миколаївського апеляційного суду;

  • Шелєхову Ганну  Валеріївну – з посади судді Зарічного районного суду міста Суми.

6 червня 2024 року ВРП вирішила звільнити двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Головань Оксану Вікторівну – з посади судді Окружного адміністративного суду міста Києва;

  • Ткаченка Олександра Васильовича – з посади судді Господарського суду Миколаївської області.

 

Суддю Піщанського районного суду Вінницької області тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП

Суддю Піщанського районного суду Вінницької області Щербу Надію Леонідівну, відряджену до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області, тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП.

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Третя Дисциплінарна палата ВРП 5 червня 2024 року.

 

Оприлюднено перелік кандидатів на посаду члена ВККСУ

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надала перелік кандидатів на посаду члена ВККСУ для оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя.

До переліку увійшли 28 кандидатів.

 

Поняття «справедливий суд» охоплює не лише призначення справедливого покарання, якого прагне суспільство, а й дотримання справедливих процесуальних процедур

Про це сказав Голова ВРП Григорій Усик під час VІІ Київського полілогу «Українська антикорупційна правова платформа: забезпечення права на справедливий суд», який пройшов 7 червня 2024 року у Верховному Суді.

Григорій Усик зазначив, що ВККСУ і ВРП попереду чекає складна, насичена і відповідальна робота щодо забезпечення формування доброчесного і високопрофесійного суддівського корпусу.

«Станом на 1 червня 2024 року Вища рада правосуддя внесла Президенту 249 подань про призначення суддів. Президентом України видано укази про призначення 114 суддів. Маємо намір до осені повністю виконати покладене на нас зобов’язання щодо оперативного розгляду питань про призначення суддів», – сказав очільник ВРП.

 

Відбулося публічне обговорення проєкту Положення про порядок складання кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів

Консультації, присвячені обговоренню пропозицій та зауважень до проєкту Положення про порядок складання кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів відбулися 7 червня 2024 року у ВККСУ.

У робочій зустрічі взяли участь члени ВРП Сергій Бурлаков, Віталій Саліхов, Олександр Сасевич, члени ВККСУ Михайло Богоніс, Ярослав Дух, Олексій Омельян, Роман Сабодаш, Сергій Чумак. В онлайн-форматі до обговорення долучилися судді, члени РСУ, представники НШСУ, представники громадських організацій, а також інші автори пропозицій та зауважень до проєкту Положення.

 

ВРП першочергово зобов’язана забезпечувати авторитет правосуддя

Про це сказав член ВРП Олексій Мельник під час VІІ Київського полілогу «Українська антикорупційна правова платформа: забезпечення права на справедливий суд», який пройшов у Верховному Суді.

Олексій Мельник зазначив, що роль ВРП у забезпеченні права на справедливий розгляд судових справ полягає у виконанні таких повноважень, як добір високопрофесійних і доброчесних суддів, захист їх незалежності, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, а також надання консультативних висновків щодо законопроєктів у сфері правосуддя, і, навіть, призначення керівників органів судової влади, які забезпечують суди усім необхідним для здійснення ефективного і якісного правосуддя.

Член ВРП Оксана Кваша поінформувала, що наразі у ВРП працює робоча група з розроблення Єдиних показників для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді), до складу якої увійшли члени ВРП, ВККСУ, ГРД, експерти міжнародних проєктів.

"Юридична практика"