Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд справ, переданих на розгляд судових палат, об’єднаних палат касаційних судів та Великої Палати Верховного Суду

10 червня 2024, 13:45

Ділимося з вами інформацією про справи, передані на розгляд Великої Палати та об’єднаних палат касаційних судів відповідно до ухвал про передачу, внесених до ЄДРСР з 3 по 9 червня 2024 року.

Справи, передані на розгляд ВП ВС:

  1. Ухвалою КГС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо належного відповідача за позовом власника землі про знесення об’єкта самочинного будівництва.
  2. Ухвалою КЦС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для вирішення виключної правової проблеми щодо можливості прийняття апеляційної / касаційної скарги, що не містить підпису особи, яка її подала, під текстом касаційної скарги або під відміткою про наявність додатків.
  3. Ухвалою КАС ВС від 28 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для вирішення виключної правової проблеми щодо можливості стягнення прокурором заробітної плати, неотриманої внаслідок застосування нормативного акта, який згодом визнано неконституційним, як шкоди в розумінні ч. 3 ст. 152 Конституції України, механізму її розрахунку, а також порядку її стягнення.
  4. Ухвалою КАС ВС від 28 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку ВП ВС щодо підсудності всіх спорів з вимогами територіального органу Державної податкової служби України до платників про визнання недійсними правочинів, що суперечать інтересам держави та суспільства, господарським судам та їх розгляду в порядку господарського судочинства відповідно до ст. 20 ГПК України.
  5. Ухвалою КГС ВС від 28 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо юрисдикції спору між членом кооперативу та кооперативом щодо користування електромережею, зокрема щодо оскарження розміру заборгованості за спожиту електроенергію, правомірності відключення електроенергії, про зобов’язання підключити електропостачання.

Справи, передані на розгляд ОП КГС ВС:

  1. Ухвалою КГС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ОП КГС ВС передано справу для відступу від висновків КГС ВС щодо закриття апеляційним судом провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України у разі, якщо предмет спору припинив існування після ухвалення судом першої інстанції рішення у справі, позаяк немає підстав для скасування рішення лише з цих мотивів, якщо його законність та обґрунтованість не спростована за наслідками апеляційного розгляду.

Справи, передані на розгляд ОП КЦС ВС:

  1. Ухвалою КЦС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ОП КЦС ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС (або його підтвердження ) щодо наявності в суду касаційної інстанції повноважень відмовити у відкритті касаційного провадження у зв’язку з необґрунтованістю касаційної скарги у випадку, якщо предметом оскарження є постанова суду апеляційної інстанції, якою скасовано ухвалу місцевого суду про залишення позову без розгляду / про закриття провадження у справі.

Верховний Суд