Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення суду, як доказ для Реєстру збитків для України (RD4U)

06 червня 2024, 17:32

Члени Ради суддів України, суддя Комунарського районного суду міста Запоріжжя Роман Холод та суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник, взяли участь в зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права. Організатором цієї зустрічі виступила Програма USAID "Справедливість для всіх".

До обговорення учасникам зустрічі була запропонована тема щодо створення сталих механізмів компенсації для притягнення російської федерації до відповідальності за збитки, завдані війною Україні та її громадянам. Власне, механізми компенсації стосуватимуться кожної сфери - від зруйнованого житла кожного конкретного громадянина до руйнацій цілих галузей промисловості. Саме про це йшлося в презентаціях юридичної радниці Реєстру збитків для України (RD4U) Ірини Кірєєвої та очільниці Київського офісу RD4U Ганни Христової.

Якщо коротко, то 2 квітня 2024 року RD4U (Реєстр збитків для України) офіційно розпочав приймати заяви про відшкодування збитків, втрат або шкоди, завданих російською агресією проти України. Поки що йдеться про критично важливу категорію, а саме - пошкодження чи руйнування житлового нерухомого майна. Заяви до Реєстру збитків для України подаються через українську цифрову систему "Дія" - мобільний додаток та вебпортал. Це дозволяє Реєстру забезпечити простий, доступний та безпечний спосіб подання заяв. Крім того, інтеграція "Дії" в розгалужену інфраструктуру цифрових послуг та державних реєстрів в Україні полегшить для заявників процес збору доказів, що будуть додаватись до заяв.

Одним з таких доказів може слугувати й рішення суду про втрату житла та майна через російську агресію. Такі рішення зараз масово приймаються судами першої інстанції, але є певні проблеми, які потребують додаткового врегулювання.

Як зазначила суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Марина Червинська, такі рішення ніким не оскаржуються, ВС не може по всім питанням цієї категорії справ сформувати правову позицію.

Ще одна проблема, яка існує на цей час – це офіційне повідомлення країни-агресора про наявність судового спору. Враховуючи, що дипломатичні відносини з росією розірвано й Україна вийшла з певних міжнародних угод, укладених з країною-агресором, у зв’язку з чим виклик сторони відповідача (росії) відбувається шляхом оголошення на офіційному вебсайті судової влади України. Тому, для ефективного та повного виконання рішень українських судів по таких категоріях справ, на думку суддів, необхідно перш за все здійснити цілий ряд комплексних заходів, починаючи від змін в українському законодавстві й до змін в міжнародному праві.

Щодо Реєстру збитків, то це перша складова міжнародного компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. Компенсаційний механізм складатиметься з Реєстру збитків, компенсаційної комісії та компенсаційного фонду.

Рада суддів України