Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС відзначив лідерство Ради Європи в процесі створення спеціального міжнародного трибуналу та механізму компенсації збитків, завданих внаслідок війни

05 червня 2024, 09:51

Жоден воєнний злочин, вчинений російськими військами в Україні, не повинен залишитися безкарним. Сьогодні всі кримінальні провадження щодо таких злочинів розглядаються в національних судах, однак для притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництва держави-агресора необхідне створення спеціального міжнародного трибуналу, й Україна вітає рішучість та лідерство Ради Європи в цьому процесі. 

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час робочої зустрічі з керівником Департаменту імплементації прав людини, правосуддя та стандартів юридичної співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Фредеріком Долтом і представниками проєктів РЄ в Україні.

Очільник ВС також відзначив важливість відкриття Радою Європи офісу Реєстру збитків для України в Києві та висловив вдячність РЄ за зусилля, докладені до створення цього Реєстру.

Крім того, Станіслав Кравченко подякував Раді Європи за багаторічне партнерство, зокрема, у межах проєктів «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», «Посилення соціального захисту в Україні», «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні» та «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України», а також за розробку і прийняття Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023–2026 роки.

Фредерік Долт засвідчив непохитну підтримку України з боку Ради Європи й запевнив, що РЄ і надалі надаватиме необхідну нашій державі, зокрема судовій системі, консультативно-експертну та аналітичну допомогу.

Також Фредерік Долт наголосив, що Верховний Суд є ключовим інституційним партнером РЄ у процесі виконання рішень ЄСПЛ. В цьому контексті він зауважив, що Рада Європи готова надати Україні експертну підтримку в розробці нових ефективних правових механізмів, спрямованих на усунення такої системної проблеми, на яку в своїх рішеннях у справах проти України нерідко вказує ЄСПЛ, як надмірна тривалість проваджень.

Серед пріоритетних напрямів подальшої співпраці ВС та РЄ Фредерік Долт виокремив переклад Платформи обміну знаннями ЄСПЛ (ECHR Knowledge sharing platform), що надає користувачам зручний доступ до актуальної інформації про прецедентне право Суду, українською мовою.

У зустрічі також взяли участь менеджерка проєкту РЄ «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Ірина Кушнір, менеджерка проєкту РЄ «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України» Аліса Пєтухова, національна координаторка проєкту РЄ «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні» Наталія Охотнікова, а також начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду Ліна Губар.

Верховний Суд