Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ продовжує співпрацю з проєктами Ради Європи та Європейського Союзу

05 червня 2024, 09:16

4 червня 2024 року в місті Києві ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук провів робочу зустріч із Головою департаменту імплементації прав людини, правосуддя та стандартів правової співпраці Ради Європи Фредеріком Долтом.

Під час зустрічі було обговорено пріоритетні напрями майбутньої діяльності національних партнерів у співпраці з Офісом Ради Європи в Україні в рамках Плану дій Ради Європи для України "Стійкість. Відновлення. Відбудова" на 2023–2026 роки.

Микола Оніщук поінформував представників Офісу Ради Європи про попередню успішну співпрацю НШСУ з проєктами Ради Європи, під час якої було розроблено низку актуальних навчальних курсів. Крім того, Микола Оніщук окреслив коло напрямів для майбутньої співпраці з проєктами Ради Європи у межах нової фази, які є цікавими для Школи та української судової системи в цілому. Серед них: переклад на українську мову окремих курсів на платформі HELP та платформи Європейського суду з прав людини, на якій зібрано актуальну судову практику; розробка нових навчальних курсів для представників судової системи з пріоритетних тем; синхронізація зусиль щодо теми вступу України до Європейського Союзу; розвиток міжнародної співпраці з європейськими інституціями суддівської освіти, зокрема, організації навчальних візитів українських суддів до цих інституцій; тощо.

Сторони домовилися продовжити обговорення та реалізацію окреслених напрямів у межах нової фази реалізації проєктів Ради Європи.

Також 4 червня 2024 року в місті Києві проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна провела робочу зустріч із менеджером регіонального проєкту РЄ/ЄС "Доступ жінок до правосуддя: імплементація стандартів Ради Європи у сфері гендерної рівності та боротьби з насильством щодо жінок" (PGG III) Данко Рунічем.

На зустрічі було обговорено результати проведеного у квітні цього року Львівським РВ НШСУ в рамках Програми Ради Європи "Наставництво для фахівців у галузі права щодо доступу жінок до правосуддя" семінару "Питання доступу жінок до правосуддя в рамках ґендерної компетенції судді. Цивільні аспекти" для суддів місцевих загальних судів. Також обговорено можливість проведення такого ж семінару в режимі онлайн для суддів і працівників апаратів судів з інших регіонів України.

Крім того, Данко Рунічем запропоновано продовжити обговорення щодо створення Регіональної мережі з питань гендерного підходу інституцій з навчання суддів країн Східного партнерства, а також проведення додаткових робочих зустрічей для опрацювання визначених для співпраці питань.

Участь у зустрічі взяли заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська, головна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Катерина Слюсарева та головна наукова співробітниця відділу міжнародного співробітництва Оксана Прядка.

Національна школа суддів України