Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двостороння співпраця між верховними судами України та Естонії: українська делегація відвідала судові органи Естонії

05 червня 2024, 08:51

У рамках двосторонньої співпраці між верховними судами України та Естонії судді ВС Ігор Олендер  (Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду), Аркадій Бущенко (Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду), Максим Тітов (Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду) та судді інших судів України відвідали судові органи Естонії з ознайомчим візитом. Очолив делегацію суддя Верховного Суду Юрій Чумак (Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду).

Під час поїздки учасники делегації відзначили високий рівень підтримки нашої країни: на будівлях державних і комунальних установ, окрім державного прапора Естонії, був також державний прапор України. У громадських місцях розміщені відповідні інсталяції на підтримку України. Також підтримку висловлювали представники Естонії, з якими зустрічалися українські судді.

Одним із перших був візит до Міністерства юстиції Естонії, де суддям розповіли про використання електронних технологій у судочинстві країни. Натомість представники України поділилися інформацією щодо національної правової системи, що викликало жвавий інтерес у колег. Гості також поспілкувалися з канцлером з питань юстиції, представниками  Асоціації адвокатів та Прокуратури.

В межах зустрічі учасники делегації також поінформували про реформування правової системи України, яке відбулося протягом останніх років. Було відзначено, що правові системи обох країн дуже близькі, а правові норми (в тому числі процесуальні), які регламентують окремі суспільні відносини, подібні.

Перебуваючи в Окружному суді Хар’ю, учасники делегації взяли участь в обговоренні процедури розгляду цивільних і кримінальних справ у суді першої інстанції. Окремо торкнулися питання проведення віртуального судового процесу. Українські й естонські судді обмінялися досвідом та особливостями проведення процедури в кожній із країн. Також сторони обговорили проблемні питання, які виникають під час розгляду справ, зокрема щодо визначення розумних строків розгляду та єдності судової практики.

Під час зустрічі у Верховному Суді Естонії з його Головою Віллу Кове та суддями цього суду  обговорили подальшу співпрацю між судами держав – членів ЄС і запити щодо отримання попередньої ухвали. У своїй презентації, присвяченій здійсненню правосуддя в умовах воєнного часу, Юрій Чумак розповів про щоденну роботу судів на неокупованих і звільнених територіях, стан судової влади в цілому та її функціонування в умовах сьогодення, навів конкретні цифри щодо кількості справ, які перебували на розгляді в українських судах у 2023 році. Відповідаючи на запитання аудиторії, члени делегації суддів з України розповіли про розгляд справ щодо України в Європейському суді з прав людини, можливість конфіскації російських активів шляхом проведення конституційного перегляду відповідного законодавства Естонії та практику такої конфіскації в Україні. Серед іншого, сплановане двостороннє надання правової допомоги (інформування про законодавство і судову практику) та обмін методичними матеріалами. Естонські колеги висловилися на підтримку вступу України до ЄС та зауважили, що наша держава робить усе належне для реалізації цього плану. Також представникам української делегації було презентовано «Центр реєстрів та інформаційних систем: Реєстр електронного бізнесу».

Українські судді обмінялися думками щодо судової процедури у цивільних та кримінальних справах у суді першої інстанції з колегами з Окружного суду Тарту, а також взяли участь у XXIII Генеральній асамблеї суддів Естонії.

В останній день візиту представники України відвідали Окружний суд Пярну, в межах якого взяли участь у семінарі на тему діяльності судової системи Естонії.

Делегація суддів України зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Естонській Республіці Максимом Кононенком.

На завершення судді подякували естонським колегам та наголосили, що міжнародна підтримка є неоціненною для українського народу в цей складний час.

До делегації також увійшли голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, заступник голови Одеського апеляційного суду Андрій Дрішлюк, суддя Донецького апеляційного суду Любомир Никифоряк, голова Малинського районного суду Житомирської області Володимир Ярмоленко, суддя Центрального районного суду міста Миколаєва Ольга Гуденко, судді Київського районного суду міста Харкова Світлана Демченко та Світлана Муратова, суддя Корабельного районного суду міста Миколаєва Тімур Коротков, суддя Господарського суду Львівської області Тарас Рим та суддя Ярмолинецького районного суду Хмельницької області Андрій Соловйов.

Верховний Суд висловлює щиру подяку своїм естонським колегам за організацію цього ознайомчого візиту, за теплий прийом і спілкування – обмін досвідом, за можливість донести інформацію про роботу судової системи України в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала рф.

Сподіваємося на продовження цієї співпраці.

Верховний Суд