Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Строки на оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів ДВС - нагадує Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

04 червня 2024, 15:33

Частиною першою статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Важливою умовою оскарження є терміни. У разі їх пропущення, суд відмовить у прийнятті скарги або позову до розгляду.

Відповідно до вимог статті 449 ЦПК України скаргу може бути подано до суду: 

  • у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи;
  • у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок (стаття 123 ЦПК України).

Відповідно до статті 126 ЦПК України право на оскарження дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.  

Відповідно до статті 74 Закону України «Про виконавче провадження», перебіг десятиденного строку для оскарження рішення, дій чи бездіяльності виконавця починається з наступного дня після настання події, з якої пов`язано його початок, тобто після фактичної обізнаності особи про порушення її прав і свобод.

Однак, якщо особа з поважних причин пропустила строк для подання скарги на рішення, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби то у відповідності до норм статті 449 ЦПК України вони можуть бути поновлені судом за наявності поважних для цього причин за заявою заявника.

Скарга у виконавчому провадженні подається виключно у письмовій формі та повинна містити:

1) Найменування органу державної виконавчої служби, до якого вона подається.

2) Повне найменування (прізвище, ім’я та по батькові) стягувача та боржника, їхні місця проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (прізвище, ім’я та по батькові) представника сторони виконавчого провадження, якщо скарга подається представником.

3) Реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина).

4) Зміст оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності та посилання на порушену норму закону.

5) Викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги.

6) Підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.

Звернення до суду на дії чи бездіяльність виконавців та посадових осіб - це законне право кожного громадянина, яким ви можете скористуватися у визначені строки. 

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції