Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо стану розгляду справ місцевими загальними судами Миколаївської області щодо колабораційної діяльності за травень 2024 року

04 червня 2024, 15:04

Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України проаналізовано стан розгляду справ щодо колабораційної діяльності за травень 2024 року. Окремо слід зазначити справи, по яким було винесено обвинувальні вироки громадянам, які звинувачуються в колабораційній діяльності.

2 травня 2024 року Березанським районним судом Миколаївської області розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням громадянки П. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого часиною 2 статті 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) відповідно.

Так, у судовому засіданні встановлено обставини вчинення злочину:  

  • жителька м. Очакова Миколаївського району Миколаївської області, яка, будучи громадянкою України, заперечувала здійснення збройної агресії проти нашої країни, а також встановлення та утвердження тимчасової окупації частини її території. Громадянка П. поширювала в забороненій в Україні соціальній мережі явно антиукраїнські матеріали, у яких містилися виправдовування, визнання правомірної збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України.

Прокурор Очаківського відділу Миколаївської окружної прокуратури уклав з обвинуваченою угоду про визнання винуватості у вчиненні вказаного кримінального правопорушення. Жінка повністю визнала свою вину, щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину та вперше притягується до кримінальної відповідальності, що пом’якшило їй покарання. Обставини, що обтяжують покарання відсутні.

Суд цю угоду затвердив і призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі із застосуванням статті 75 Кримінального кодексу України з випробуванням, що вона протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї судом обов’язки.

Вирок суду від 2 травня 2024 року може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

17 травня 2024 року Центральним районним судом м. Миколаєва розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина Я. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) відповідно.

Так, у судовому засіданні встановлено обставини вчинення злочину:

  • пенсіонер надсилав представнику спецслужб Російської Федерації дані про розташування підрозділів ЗС України в Миколаєві, інформацію з результатами влучань по вищим навчальним закладам, промисловим об’єктам, мостовим переходам міста. Окрім цього, на виконання завдання представника РФ, обвинувачений восени 2022 року, здійснив фотофіксацію одного з об’єктів енергетичної інфраструктури, розташованого в Миколаєві. А саме, що стосувалось наявності охорони, пунктів пропуску, технологічного обладнання, ліній електропередач, вузлових електропідстанцій, розташованих поруч. Фотографії, разом з детальним описом об’єктів, обвинувачений надіслав представнику спецслужб РФ.

Обвинувачений свою провину не визнав, водночас, підтвердив той факт, що фотографував та надсилав світлини та координати відповідних об’єктів. Також повідомив, що за те, що він використовував автомобіль для здійснення цієї діяльності, він отримав 5 літрів бензину. Про те, що йому потрібно забрати пальне у визначеному місті написав його співрозмовник, якому він надсилав інформацію.

Захисник обвинуваченого просила закрити кримінальне провадження за недоведеністю, посилаючись на те, що досліджені докази не підтверджують вчинення її клієнтом кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України.

За результатами розгляду, суд дійшов висновку про доведеність вини обвинуваченого та постановив призначити йому покарання у виді 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Вирок суду від 17 травня 2024 року може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.