Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіація як спосіб вирішення сімейних спорів

04 червня 2024, 13:36

16 листопада 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про медіацію”, який набрав чинності 15 грудня 2021 року. Запровадження в національній правовій системі процедури медіації через ухвалення профільного закону відкриває можливості для більш ефективного, мирного і менш вартісного шляху позасудового врегулювання спорів.

Закон визначає медіацію як позасудову добровільну, конфіденційну, структуровану процедуру, під час якої сторони за допомогою медіатора намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Громадська організація «Асоціація сімейних медіаторів України» є професійним об’єднання медіаторів. Інформація про організацію представлена на сайті https://www.afmu.org.ua/. Протягом лютого-квітня 2024 року Асоціацією у партнерстві з Національною школою суддів України було проведено ряд тренінгів та міжпрофесійних зустрічей за участі суддів щодо сімейної медіації. Заходи були організовані у межах проєкту «Шляхи до справедливості у вирішенні сімейних конфліктів: реалізація доступності та якості медіації» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Правосуддя для всіх».

Більше інформації про сімейну медіацію можна отримати за посиланнями:

«Врегулювання сімейних конфліктів за допомогою медіації»

«Медіація під час розлучення: врахування інтересів дитини»

Щоб отримати послугу сімейної медіації безоплатно в межах проєкту, необхідно заповнити форму за посиланням https://forms.gle/F7yxHfupwyMENyLM7.

Форму може заповнити сторона конфлікту, адвокат або третя сторона, інтересів якої стосується конфлікт.

З інформацією щодо можливості та умови отримання послуги можна ознайомитись на сайті організації: https://www.afmu.org.ua/for-clients.