Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​Два суди цілеспрямовано працюватимуть з вразливими учасниками судового провадження

03 червня 2024, 17:04

Сімо Вааmайнен (Фінляндія), міжнародний консультант із питань захисту свідків у кримінальному правосудді, який практикує у цій сфері з 1998 року, включаючи роботу у Міжнародному кримінальному трибуналі для колишньої Югославії, Міжнародному кримінальному суді, Спеціальному трибуналі для Лівану та інших європейських структур, на тижні що минув, відвідав Україну задля організації в судах відділів по роботі з вразливими учасниками судового провадження (свідками та потерпілими).

Пан Сімо Ваамайнен залучений до організації цієї справи Програмою USAID "Справедливість для всіх" за сприяння Ради суддів України та ДСА України.

На тижні з 27 по 31 травня робоча група відвідала два пілотних суди, у яких працюватимуть відділи по роботі з вразливими учасниками судового провадження (свідками та потерпілими), а також Шевченківський районний суд міста Києва та Ірпінський міський суд Київської області. Ці суди, попередньо, розглядаються як "третій" пілотний суд на додачу до Чернігівського районного суду Чернігівської області та Вишгородського районного суду Київської області, що визначені рішенням РСУ №9 від 11.04.2024 року.

Член Ради суддів України, голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко, який супроводжував пана Вааmайнена в поїздках по судах, коментуючи підсумки роботи зазначив, що два пілотних суди та суди, які претендують бути "третім" у пілотному проєкті, мають бажання і готові працювати над впровадженням відділів підтримки свідків та потерпілих.

"Ми побачили суди та приміщення, у яких працюватимуть відділи, і відзначили, що на місцях здійснено цілий ряд організаційних заходів, які реально наближають нас до створення підрозділів, про які йде мова. Водночас ми розуміємо, що ще потрібно зробити чимало для того, щоб забезпечити всі необхідні заходи безпеки та вимоги Протоколу по роботі зі свідками та потерпілими, а це потребує скоординованих зусиль усіх зацікавлених сторін", - сказав Андрій Потапенко.

Після відвідин Ірпінського міського суду, де відбулася орієнтаційна робоча зустріч для планування подальшого супроводу та реалізації проєкту, пан Сімо Ваатайнен відвідав Бучу та Бучанський меморіал, де експерт на власні очі побачив "Бучанський геноцид", який вчинили російські військові з цивільними мешканцями.

"Те, що зробили з цивільними людьми російські військові – це воєнний злочин, який не матиме строку давності. Я скажу, на мою думку, всі мешканці цього міста, а якщо не всі, то половина, є свідками чи потерпілими від цього злочину. Їхні свідчення матимуть величезне значення як для правосуддя, так і для історії. Ось чому створення відділів по роботі з вразливими учасниками судового провадження (потерпілими та свідками) матиме велике значення не тільки для самих свідків та потерпілих, але й для якості українського правосуддя у справах про воєнні злочини", - висловився пан Сімо Вааmайнен.

Раніше ми писали, що в Раді суддів України розпочалася робота над протоколом роботи судів з вразливими учасниками судового провадження.

Рада суддів України