Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд справ, переданих на розгляд судових палат, об’єднаних палат касаційних судів та Великої Палати Верховного Суду

03 червня 2024, 15:05

Верховний Суд продовжує інформувати щодо справ, переданих на розгляд судових палат, об’єднаних палат касаційних судів та Великої Палати Верховного Суду.

Цього тижня знайомимо вас зі справами, переданими на розгляд судових палат та об’єднаних палат касаційних судів відповідно до ухвал про передачу, внесених до ЄДРСР з 27 травня по 2 червня 2024 року.

Справи, передані на розгляд ОП КГС ВС:

  1. Ухвалою КГС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ОП КГС ВС передано справу для відступу від висновку КГС ВС (шляхом уточнення) щодо застосування ч. 7 ст. 42 ГПК України в контексті обов’язку відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України надати суду докази надсилання копії апеляційної скарги іншому учаснику процесу в паперовій або електронній формі особою, яка, з огляду на ухвалу про повернення позовної заяви, не набула статусу учасника справи.

Справи, передані на розгляд ОП ККС ВС:

  1. Ухвалою ККС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ОП ККС ВС передано справу для відступу від висновку ККС ВС щодо початку перебігу строку давності притягнення особи до кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 197-1 КК України (самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці).
  2. Ухвалою ККС ВС від 24 травня 2024 року на розгляд ОП ККС ВС передано справу для відступу від висновку ККС ВС щодо можливості застосування положень ч. 3 ст. 349 КПК України (спрощений порядок судового розгляду) у тих випадках, коли сторони оспорюють окремі обставини, які підлягають доказуванню.

Справи, передані на розгляд ОП КЦС ВС:

  1. Ухвалою КЦС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ОП КЦС ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС про застосування ч. 1 ст. 352 ЦПК України щодо права особи, на користь якої стягуються аліменти, яка не брала участі в справі, на апеляційне оскарження судового рішення про стягнення аліментів на користь іншої особи.
  2. Ухвалою КЦС ВС від 22 травня 2024 року на розгляд ОП КЦС ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо неналежного підписання скаржником тексту апеляційної скарги (підпис розміщено не під текстом апеляційної скарги, а в лівому верхньому куті титульної сторінки апеляційної скарги).
  3. Ухвалою КЦС ВС від 15 травня 2024 року на розгляд ОП КЦС ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо початку перебігу шестимісячного строку, передбаченого ч. 2 ст. 46 ЦПК України, для оголошення особи померлою.

Справи, передані на розгляд судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС:

  1. Ухвалою КАС ВС від 27 травня 2024 року на розгляд СП КАС ВС передано справу для відступу від висновку КАС ВС щодо права керівника суб’єкта владних повноважень (державного органу та органу місцевого самоврядування) делегувати свої повноваження, визначені законом, заступникам на підставі внутрішнього розпорядчого акта (наказу про розподіл функціональних обов’язків та/або посадової інструкції).

Верховний Суд