Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 10 років позбавлення волі засуджено російського військового за обвинуваченням у жорстокому поводженні з цивільним населенням

03 червня 2024, 14:50

3 червня 2024 року вироком Тростянецького районного суду Сумської області засуджено  військовослужбовця збройних сил РФ до 10 років позбавлення волі за порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб (частина 1 статті 28, частина 1 статті 438 Кримінального кодексу України).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом установлено, що на початку березня 2022 року під час окупації села Боромля Охтирського району Сумської області російський військовослужбовець, перебуваючи на перехресті доріг у напрямку села Новгородське Охтирського району, зупинив автомобіль під керуванням чоловіка - цивільної особи та під час спілкування з останнім, наказав трьом невстановленим під час досудового розслідування військовослужбовцям зс рф здійснити постріли у коліна водія. В подальшому, незважаючи на численні прохання останнього не спричиняти йому тілесних ушкоджень, російський військовослужбовець наказав все тим же трьом військовослужбовцям вбити чоловіка шляхом розстрілу. Однак у цей час російські військовослужбовці отримали інформацію про необхідність їх переміщення в інше місце, а потерпілий, скориставшись відсутністю уваги з їх боку, сховався у будівлі поруч, де і перебував доки не минула загроза його життю.             

Винуватість російського військового у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачене міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а саме порушенні статті 33 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949, визнано судом доведеною на підставі сукупності досліджених судом доказів.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.   

З текстом судового рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 588/156/24.