Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВС Олександр Мамалуй узяв участь у щорічних загальних зборах Групи європейських судів з питань медіації (GEMME)

03 червня 2024, 11:01

24–25 травня 2024 року заступник Голови Верховного Суду Олександр Мамалуй взяв участь у конференції та Генеральній асамблеї Європейської асоціації суддів з медіації (GEMME), яка відбулась у Великій палаті Касаційного суду Франції в м. Парижі. 

З вітальними промовами виступили перший президент Касаційного суду Франції Крістоф Сулар, президент Верховного суду Швеції та президент Європейської мережі верховних судів Європейського Союзу Андерс Ека, а також президент GEMME Розалія Фернандес Алая.

Програма заходу була насичена змістовними доповідями та обговоренням актуальної проблематики і трендів ролі альтернативних способів вирішення спорів.

Так, перший круглий стіл був присвячений питанню розвитку судової медіації в європейському просторі та ролі верховних судів і вищих рад правосуддя у підтримці судової практики судів загальної юрисдикції.

Модерував дискусію суддя у відставці Ірландського апеляційного суду, колишній голова Ради суддів Європейського Союзу, медіатор – колишній віцепрезидент GEMME, член GEMME (Ірландія) Пол Гілліган. Участь в обговоренні взяли професор університету, амбасадор дружнього врегулювання – член GEMME (Франція) Наталі Фрічеро, радник Касаційного суду Латвії (GEMME, Латвія) Зане Петерсоне,  генеральний адвокат Касаційного суду Бельгії та науковий співробітник Лувенського католицького університету, член GEMME (Бельгія) Бенедікт Інгельс, президент Асоціації адвокатів Державної ради та Касаційного суду Томас Ліон-Кен, а також мировий суддя в Римі, член GEMME (Італія) Уго Феррута.

Учасники другого круглого столу говорили про ситуації жорстокого поводження, роль комунікації, переговорів, дружнього врегулювання та відновного правосуддя.

Модерував обговорення академік, спеціаліст з конфліктології та медіації – член GEMME (Франція) Жак Зальцер, а спікерами виступили суддя Апеляційного суду Барселони, який спеціалізується на ювенальній юстиції та відновному правосудді, президент GEMME Іспанії Карме Гіль, адвокат, член Групи експертів з протидії насильству над жінками та домашньому насильству Ради Європи Гійом Барбе, психіатр, Національний підрозділ переговорів – жандармерія, доктор Франсуа Понтоньє і професор кафедри приватного та публічного права Бізнес-школи ESSEC Лінда Бенре.

В рамках надзвичайних загальних зборів Європейської асоціації суддів з медіації (GEMME) було обрано нові органи влади на наступний термін повноважень. Новим президентом стала суддя Касаційного суду Франції Фредеріка Агостіні. Також були обрані віцепрезиденти: Пол Гілліган з Ірландії, Моніка Влодарчик з Польщі, Уго Феррута з Італії та Драгош Калін з Румунії.

Генеральна асамблея ухвалила важливе рішення для нашої держави: незважаючи на те, що Україна не є членом ЄС, Українській національній секції було надано статус партнера Європейської асоціації суддів з медіації (GEMME). Варто зазначити, що цьому передувала кропітка дворічна робота представника України в GEMME Аліни Сергєєвої та українських суддів.

Заступник Голови Верховного Суду Олександр Мамалуй наголосив на важливості такого рішення для українських суддів у контексті інтеграції України в ЄС і підтримки подальшого розвитку та взаємодії медіації із судами.

Верховний Суд