Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль ефективного управління державною власністю у відновленні економіки України та на її шляху до євроінтеграції: актуальні питання господарської юрисдикції обговорюють на міжнародній конференції

03 червня 2024, 08:41

Реформування корпоративного управління державним сектором економіки, корпоратизація державного майна, банкрутство державних підприємств в Україні у контексті виконання рішень ЄСПЛ у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» і «Бурмич та інші проти України», забезпечення конкурентних засад економіки – про це говорять учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Україна на шляху до євроінтеграції: ефективне управління державною власністю як інструмент відновлення економіки України. Місія та візія господарської юрисдикції».

Відкриваючи захід, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач висловила вдячність міжнародним партнерам за допомогу в організації конференції.

За словами Лариси Рогач, проблематика сьогоднішнього заходу вже давно назріла. Одним із вагомих завдань української держави було і є проведення ефективної приватизації. І зараз, наголосила спікерка, важливо чітко розмежувати і обговорити те, в яких сферах приватизація є недоцільною, яким чином держмайно може переходити з державної власності у приватну, а також визначитися, у яких сферах та на які об'єкти державного майна держава має і матиме в майбутньому право власності. І в цьому контексті надзвичайно важливим завданням є ефективне управління таким державним майном.

«Нині ми говоримо не так про минуле та сьогодення, як про майбутнє. Ми визначаємо шлях, яким рухатиметься економіка, і те, чи будуть бачити наші громадяни, які під час війни виїхали за кордон, своє майбутнє в Україні», – зауважила голова КГС ВС.

Лариса Рогач відзначила, що здійснення правосуддя в економічній сфері є місією господарського судочинства, і висловила сподівання, що сьогоднішнє обговорення важливих проблем допоможе глибше в них розібратися, і це стане в пригоді при здійсненні судочинства.

За її словами, система господарського судочинства постійно вдосконалюється, застосовує найкращі світові практики. І нещодавно ВС доєднався до постійно діючого міжнародного форуму комерційних судів SIFoCC. Україна стала 58 юрисдикцією в мережі комерційних судів. Участь у цьому форумі дасть можливість обмінюватись досвідом щодо вирішення комерційних спорів, запроваджувати новітні підходи, що підвищить рівень забезпечення верховенства права господарськими судами.

Цього року в Україні був розроблений та представлений уперше економічний індекс верховенства права, який вимірює ситуацію у сфері верховенства права і його вплив на бізнес-спільноту та економічну діяльність. Звіт про економічний індекс демонструє високий рівень довіри до господарських судів. Це позитивний сигнал для бізнес-спільноти, інвесторів.

«Не стоїмо на місці, рухаємося до нашої мети далі, і ця конференція є частиною цього процесу. Бажаю всім учасникам плідної роботи, цікавих дискусій та нових знань. Нехай ця конференція стане рушійною силою змін на краще», – резюмувала голова КГС ВС.

У вітальному слові Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко акцентував на важливості підтримки, яку надають Україні міжнародні партнери на її шляху до Європейського Союзу.

За словами Голови ВС, відповідно до останніх даних у медіа, попри війну економічні процеси в державі тривають, зростає рівень ВВП та інвестицій в Україну. При цьому судова влада відіграє вагому роль у питанні захисту та розвитку економіки, суди забезпечують ефективний і справедливий розгляд відповідних категорій справ, що сприяє інвестиційній привабливості України та її стабільному економічному зростанню.

Сьогодні через війну, розпочату росією, велика кількість підприємств в Україні зруйнована, переміщена в межах нашої держави чи за кордон, що не може не впливати на загальну ситуацію в економіці. Україна не перша стикається з подібними викликами. Після Другої світової війни країни Західної Європи також мали справу з руйнівною війною та необхідністю відновлення економіки. Вони використовували для досягнення успіху різні інструменти, включаючи ефективне управління державною власністю.

Незважаючи на складний час, суди України розглядають вражаючу кількість справ. Так, 2023 року, зокрема, суди господарської юрисдикції розглянули 230 тис. справ, що у 2,2 раза більше ніж у 2022 році. У цьому році навантаження на господарську юрисдикцію зросло приблизно на 50 % порівняно з 2023 роком.

При цьому досягнення господарської юрисдикції є важливим показником у питанні ефективного відновлення економіки України та позитивом у напрямі євроінтеграції.

Наостанок Голова ВС висловив сподівання, що за результатами конференції буде сформовано нове бачення вирішення спірних питань та загальної концепції економічного зростання України.

Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло звернув увагу на важливість діяльності в умовах війни підприємств, які відіграють значущу роль у національній економіці. Мова йде про такі ключові сфери, як енергетика, транспорт тощо. Крім того, спікер відзначив актуальність проведення реформ в економічній сфері.

Ремі Дюфло запевнив, що ЄС підтримує всі реформи, які відбуваються в Україні, в тому числі й у сфері неплатоспроможності. Попри війну економіка має розвиватися, і Україна повинна давати переконливий і чіткий меседж партнерам, які підтримують її зараз, розширювати можливості співпраці між державними та приватними підприємствами, залучати капіталовкладення, а також вживати заходів для зменшення відповідних економічних ризиків.

Заступник керівника проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам Гертіг висловив захоплення тим, як Україна та її народ захищають свободу й демократію в таких складних умовах. За його словами, починаючи з червня 2022 року, коли Україні був наданий статус кандидата до ЄС, проведення реформ і зусилля, спрямовані на їх проведення, посилилися порівняно з тим, що було раніше.

«Ми маємо за честь підтримувати вас у питанні внесення змін до національного законодавства на шляху до Європейського Союзу», – зазначив спікер, побажавши успіхів у проведенні реформ, наближенні національного законодавства до європейського, миру, безпеки та відновлення України.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш подякував судовій системі, зокрема господарській юрисдикції, за ті зусилля, які вона докладає, для захисту економіки, особливо зараз, під час війни. Економіка є генератором життя країни, це і допомога армії, щоб вона могла боронити нашу державу. Крім того, спільним завданням виконавчої, законодавчої та судової влади є забезпечення умов для відновлення діяльності підприємств, які через війну припинили роботу.

Павло Павліш зазначив, що парламент і надалі запроваджуватиме позитивні законодавчі зміни, які сприятимуть ефективному здійсненню правосуддя, а суди, в свою чергу, допоможуть подолати ті виклики, які постають перед нашою державою.

За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи, одне із завдань законодавчої влади – дати поштовх і створити умови для корпоратизації державних активів, розвитку державно-приватного партнерства. Після ухвалення законодавчих змін саме судова влада буде розвивати відповідні законодавчі норми в судовій практиці. І судді господарської юрисдикції (через тлумачення, застосування норм) зможуть не тільки сприяти сучасному інструментарію управління державними активами, а й забезпечити справедливість та рівність державних і приватних компаній у комерційних відносинах.

Адже, на думку спікера, господарські суди – це передова юрисдикція судової системи в економічному аспекті, тому роль цих судів є надзвичайно важливою у реформуванні державного сектору економіки. Національний бізнес не матиме ефективного механізму вирішення спорів без господарського судочинства. І ефективність господарської юрисдикції в цьому питанні зумовлена не тільки процедурою, а й насамперед професійністю, спеціалізованістю суддів, зокрема їх економічною експертизою. Тому глибоке знання комерційних процесів дасть змогу суддям господарських судів ефективно розвивати й застосовувати нові норми і наближати країну до цивілізованих підходів в управлінні державними активами.

Міністр юстиції України Денис Малюська акцентував на двох найбільш болючих питаннях, які стосуються ефективного управління державною власністю.

Йдеться, по-перше, про мораторії, що блокують будь-яку ефективну діяльність державного сектору економіки. На думку міністра, щоб вирішити цю проблему, потрібно напрацювати економічну модель врегулювання проблемної заборгованості великих державних підприємств. По-друге, мова йде про питання відчуження об’єктів нерухомості, внесених до статутного капіталу акціонерних товариств, які належать державі. Спікер відзначив вагому роль господарських судів у вирішенні відповідних спірних питань та формуванні судової практики на багато років уперед.

На думку ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука, саме судді, розглядаючи спори, які виникають у сфері економічних відносин, зокрема і за участю держави, найбільш виразно бачать колізії у правовому регулюванні відносин, суперечності, прогалини та недоліки. Ректор НШСУ висловив упевненість, що сьогоднішня дискусія буде корисною для всіх учасників конференції, в тому числі й для політиків, для формування розуміння, як рухати процес правового врегулювання та виробляти концептуальні напрями вдосконалення законодавства.

Захід з нагоди 33-ї річниці утворення господарських (арбітражних) судів організував Верховний Суд спільно з проєктом Європейського Союзу «Право-Justice», проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», проєктом Спеціального представника Головування ОБСЄ – Координатора проєктів в Україні «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни», Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва.

Відеотрансляція конференції – https://www.youtube.com/live/WlRJUMc5PF8

Верховний Суд