Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд залишив у силі вирок щодо депутата держдуми рф, засудженої за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України

30 травня 2024, 14:54

30 травня 2024 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без змін рішення судів, відповідно до яких депутат держдуми рф була визнана винуватою в тому, що вона як представник влади за попередньою змовою з іншими особами умисно вчинила дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110 КК України). Їй було призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй на праві власності майна на користь держави України.

Як установили суди, 15 лютого 2022 року депутат разом з іншими представниками держдуми рф підтримала постанову із зверненням до президента рф з проханням розглянути питання про визнання росією самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» як самостійних, суверенних і незалежних держав. Крім того, 22 лютого 2022 року вона підтримала ратифікацію договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між рф та «ДНР» і «ЛНР». Такі рішення були частиною злочинного плану країни-агресора, оскільки сам факт їх існування використовувався при створенні приводів для ескалації воєнного конфлікту й був спробою виправдання агресії. Ці дії особи призвели до тяжких наслідків у вигляді загибелі людей, у тому числі дітей, отримання ними тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості та заподіяння матеріальних збитків у вигляді знищення будівель, майна та інфраструктури.

Це кримінальне провадження як на етапі досудового розслідування, так і під час судового розгляду здійснювалося за відсутності обвинуваченої (in absentia) в порядку спеціального досудового та судового провадження.

Повний текст постанови ККС ВС у справі № 127/26784/22 (провадження № 51-7572км23) буде оголошено 4 червня 2024 року о 17:00.

Верховний Суд