Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право ветеранів війни та членів їх сімей на безоплатну правничу допомогу - консультація Координаційного центру з надання правничої допомоги

30 травня 2024, 14:13

Всі особи, у тому числі й ветерани війни та члени їх сімей, можуть отримати безоплатну первинну правничу допомогу з будь-яких правових питань, а саме такі види послуг:

  • правову інформацію, консультацію або роз’яснення з правових питань;

  • допомогу у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів для звернення до суду);

  • допомогу у зверненні за безоплатною вторинної правничою допомогою для звернення до суду чи призначення адвоката для захисту своїх прав, а також для медіації.

Ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу. Вони можуть отримати такі види правничих послуг:

  • захист;

  • здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

  • складення документів процесуального характеру.

Для отримання безоплатної вторинної правничої допомоги необхідно подати до найближчого бюро правничої допомоги звернення та документи, які підтверджують відповідний статус особи. Або надіслати на електронну пошту бюро підписану кваліфікованим цифровим підписом заяву разом з документами. Звернутися за такою послугою можна особисто або через представника.

Для отримання безоплатної вторинної правничої допомоги ветерани війни/ члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України подають такі документи:

  • звернення про надання БВПД;

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

  • завірене клієнтом/представником клієнта посвідчення встановленого зразка (посвідчення учасника бойових дій, посвідчення особи з інвалідністю, посвідчення членів сімей загиблих Захисника та Захисниці).

Довідково. Для підтвердження своєї категорії на отримання БВПД ветерани війни подають посвідчення (посвідчення УБД, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, посвідчення членів сімей загиблих Захисника та Захисниці). Це передбачено в Методичних рекомендаціях щодо організації надання БВПД  (наказ КЦ від 05.01.2023 № 1)

При виникненні спірних питань при отриманні статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», громадяни мають право звернутись до суду для вирішення цього питання та можуть отримати правничу допомогу від системи безоплатної правничої допомоги

За 2024 рік до юристів системи БПД звернулося 7500 захисників України та членів їх сімей за консультаціями або допомогою у зверненні до суду. Найчастіше їх цікавить питання прав та обов’язків військовослужбовців, їх фінансування, організація речового забезпечення, можливості переведення військовослужбовця до іншої частини, звільнення з військової служби під час воєнного стану, оскаржень рішень ВЛК, а також пільги для військовослужбовців та учасників бойових дій.

Координаційний центр з надання правничої допомоги