Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Житомирської області інформує про окремі питання розгляду справ про стягнення з РФ шкоди, завданої суб’єктам господарювання

30 травня 2024, 11:52

У провадженні Господарського суду Житомирської області перебувало 6  позовів про стягнення завданих збитків з країни-агресора, з них: 5 – задоволено в повному обсязі, 1 –  про стягнення 1 193 181 850 грн 40 коп. на підготовчій стадії.

В більшості випадків, шкода завдана суб’єктам господарювання аграрної сфери, майно яких, внаслідок обстрілів, знищено.

При розгляді зазначеної категорії справ було з’ясовано, що за законодавством РФ, державним органом, який представляє інтереси країни-агресора в іноземних судах є, зокрема, Генеральна прокуратура Російської Федерації, тому доцільно використовувати наступне формулювання найменування відповідача: Російська Федерація ((Russian Federation код ISO ru/rus 643) в особі Міністерства юстиції Російської Федерації та Генеральної прокуратури Російської Федерації).

Для дотримання процесуального законодавства, зокрема щодо належного повідомлення відповідача практикується надсилання позову з усіма додатками через Грузію до Генеральної прокуратури Російської Федерації з перекладом з української на грузинську та англійську мови.

Проблеми виконання судових рішень у зазначених справах.

Міністерство закордонних справ України надіслало до Господарському суду Житомирської області матеріали судових проваджень, що були направлені на адресу РФ, які після їх розкриття були перенаправлені російською стороною на адресу Посольства України в Республіці Білорусь.

Зокрема, у листі Міністерства закордонних справ РФ вказано:

  • Міністерство закордонних справ РФ, посилаючись на ноту від 15.02.2023 № 2142/2дснг, повертає без розгляду ряд рішень Господарського суду Житомирської області про стягнення збитків;
  • міністерство підтверджує, що всі документи аналогічного змісту, в разі надходження на адресу РФ, будуть залишатися без розгляду;
  • РФ не відмовляється і немає наміру відмовлятися від юрисдикційних імунітетів щодо себе та свого майна, в тому числі в межах визначених справ в судах України.

РФ порушує норми міжнародного права, оскільки вчиняє збройну агресію проти України.

Однак, примусове виконання рішень станом на сьогодні не закладено, майновий імунітет РФ гарантований міжнародним правом та не може бути звужений національним правом однієї країни. Для вирішення даного питання потрібні міжнародні механізми, а не національний закон.

Судова практика  ЄСПЛ, яка визначає, що для присудження відшкодування матеріальної шкоди заявник повинен продемонструвати існування причинно-наслідкового зв’язку між  порушенням та будь-якою стверджуваною фінансовою втратою (Справа «East/West Alliance Limited» проти України» (Заява No19336/04)).

Наразі кожне судове рішення, прийняте судами України, щодо відшкодування шкоди постраждалим від війни – це  докази для Міжнародного кримінального суду на підтвердження вини вищих посадових осіб РФ у вчиненні воєнних злочинів.