Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​В РСУ розпочалася робота над протоколом роботи судів з вразливими учасниками судового провадження

30 травня 2024, 08:55

29 травня 2024 року Голова Ради суддів України Богдан Моніч, члени Ради Віктор Остапук, Андрій Потапенко, Катерина Лагода, Вікторія Чебан (онлайн) та Роман Холод взяли участь в робочій зустрічі з міжнародними експертами, які залучені Програмою USAID "Справедливість для всіх", для реалізації проєкту зі створення в пілотних судах окремих підрозділів на підтримку потерпілих і свідків.

Сама зустріч та обговорення відбулося за організаційного сприяння керівництва Програми USAID "Справедливість для всіх" пана Девіда Вона, його заступниці пані Наталії Петрової та юридичної радниці Уляни Пашинної.

Від Державної судової адміністрації України участь в робочій зустрічі взяла заступник Голови Ольга Булка. 

Експертів на зустрічі представляв пан Сімо Вааmайнен (Фінляндія), міжнародний консультант із питань захисту свідків у кримінальному правосудді, який практикує у цій сфері з 1998 року, включаючи роботу у Міжнародному кримінальному трибуналі для колишньої Югославії, Міжнародному кримінальному суді, Спеціальному трибуналі для Лівану та інших європейських структурах.

Його колеги: Клаус Хоффман (Німеччина), старший прокурор в Офенбурзі та Фрейбурзі, член Консультативної групи Atrocity Crimes Advisory Group в Україні, яка з початку повномасштабної війни в Україні є багатосторонньою ініціативою, заснованою Сполученими Штатами, Європейським Союзом та Великою Британією для надання стратегічних консультацій та оперативної допомоги Офісу Генерального Прокурора та АлмаТасоДелькович (Боснія і Герцеговина), яка з 2005 року працює у сфері підтримки та захисту потерпілих і свідків та очолює Офіс підтримки свідків суду Боснії і Герцеговини, тренерка та авторка наукових статей у галузі психології щодо підтримки та захисту свідків і потерпілих, брали участь в обговоренні через відеоконференцзв'язок.

Завдання, які поставили перед собою учасники обговорення, полягали в ознайомленні із досвідом роботи в судах з потерпілими й свідками з урахуванням практики міжнародних кримінальних трибуналів та судів.
Але головним стало напрацювання  Протоколу роботи судів з вразливими учасниками судового провадження.

"Це справжня привілея мати можливість працювати в Україні, а особливо брати участь у розробці протоколу. Дякую Раді суддів за цю можливість. Скажу, що для вас найважливіше – це перемогти у війні. Я з Фінляндії, тому можу запевнити вас, що наші серця та думки з вами у вашій війні проти російської федерації. Ми робимо все можливе, щоб підтримати вас і бажаємо швидкої перемоги, тому розробка протоколу є одним з кроків, які сприяють вашій перемозі. Хтось сказав, що справи про воєнні злочини в Україні триватимуть десятиліттями. Саме тому так важливо, щоб українська система кримінального правосуддя функціонувала відповідно до міжнародних стандартів у розслідуванні цих злочинів, оскільки це сприятиме співпраці з юрисдикціями третіх країн, що буде важливо для досягнення справедливості", - сказав у своєму вітальному слові Сімо Вааmайнен.

Учасники обговорення визначилися, що Протокол має повністю відповідати українським реаліям і бути комплексним документом, яким керуватимуться представники усіх правоохоронних і правничих структур, адвокатів та правозахисників, які працюють з кримінальною юрисдикцією і не тільки в розрізі воєнних злочинів.

Про це під час зустрічі говорили Вероніка Плотнікова, Голова Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу Генерального прокурора та Христина Кіт, Голова Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем", адвокатка.

Щодо пілотних судів, то найперше підрозділи по роботі з вразливими учасниками судового провадження (свідками та потерпілими) буде створено при Вишгородському районному суді Київської області та Чернігівському районному суді Чернігівської області, які визначені рішенням РСУ №9 від 11.04.2024, де розглядаєтьсязначна частина справ, що пов'язані з воєнними злочинами, які здійснили російські військові під час окупації території Київщини та Чернігівщині.

"Ми свідомі того, що за належної організації роботи відділів у пілотних судах, ми зможемо аплікувати їх і на інші суди України, де також розглядатиметься чимало справ по воєнних злочинах, бо з часом їх ставатиме все більше" – зазначив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Наталія Петрова – заступниця керівника Програми USAID "Справедливість для всіх", акцентувала на тому, що Програма USAID бере на себе питання пов'язані із забезпеченням відділів усім необхідним устаткуванням та меблями. Щодо фахівців, які в них працюватимуть, то це спільне завдання для Програми USAID, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України.

У підсумку зустрічі учасники зійшлися на необхідності створення робочої групи та національного пулу експертів, які працюватимуть з вразливими учасниками судового провадження (потерпілими та свідками).

Рада суддів України