Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилення відповідальності під час мобілізації: зміни до Закону України «Про виконавче провадження»

29 травня 2024, 09:39

Впроваджено нові заходи, спрямовані на забезпечення виконання законодавства в умовах воєнного стану.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX внесено певні зміни до деяких законодавчих актів України, зокрема, до Закону України «Про виконавче провадження».

Згідно зі статтею 27 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі - ТЦК) про виконання обов’язку військовозобов’язаним, резервістом не виконав зазначеного у ній обов’язку, ТЦК звертається до суду в порядку, встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації - на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Зауважимо, що згідно з пунктом 4 частини другої статті 5 Закону України «Про виконавче провадження» органи державної виконавчої служби здійснюють примусове виконання рішень, за якими стягувачами є органи військового управління.

Постанова про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання рішення суду про тимчасове обмеження громадянина України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації згідно з частиною тринадцятої статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення надсилається органам Національної поліції України для застосування до особи тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

Також згідно із пунктом 21 частини першої статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає закінченню у разі виконання або відкликання вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», скасування рішення суду про тимчасове обмеження громадянина України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо виконавче провадження було розпочато за таким рішенням.

Крім того, на підставі частини шостої статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» постанова про закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених пунктом 21 частини першої статті 39 Закону України «Про виконавче провадження», не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення надсилається органам Національної поліції України для припинення застосування до особи тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

До того ж звертаємо увагу, що відповідно до Сімейного кодексу України аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, а також одним з гарантованих законом джерел її існування.

Так, наявність у особи заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше ніж три місяці є підставою для внесення відомостей щодо неї до Єдиного реєстру боржників. Ці дані доступні на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Згідно з новими змінами до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» будуть підлягати призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, що мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці (пункт 3 частини першої статті 23).

Більше інформації про зміни можна знайти за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0539-24#Text.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції